Prinsessakakku

Meillä on yksi ihana kesäperinne. Ystäväperheen suloinen tytär on meidän kummityttö ja meidän pikku Bella Prinsessa on heidän kummityttö. Ollaan vietetty kummisynttäreitä jo monta kesää yhdessä. Muistan kun meidän kummitytöllä oli ensimmäinen syntymäpäivä. Hän istui nurmikolla ja hymyili söpöllä suulla ja suklaan-ruskeilla silmillä. He asuivat sen aikaan vanhan kartanon tilanhoitajan asunnossa, kun rakensivat muutaman kilometrin päähän uutta kotia. Tämä kartano on joenrannassa ja sieltä lähtee pieni polku, joka johti pieneen saareen joka oli kuin oma pieni luonnonpuutarha. Tänään he asuvat siinä uudessa kodissaan ja ovat rakentanut sinne ihanan puutarhan.

prinsessakakku princess cake with doll

Yleensä ollaan vietetty Bella Prinsessan synttäreitä jo keväällä, mutta tällä kertaa oltiin vähän jäljessä meidän perheen synttäri-aikataulua, jos sellaista on edes olemassa, ja päätimme yhdistää synttärit ja viettää molemmat yhtä-aikaa. Tämä Prinsessakakku on gluteeniton, jotta se kävisi kaikille ja löysin pohjan ohjeen Kinuskikissan sivuilta.
Gluteeniton vaalea kakkupohja

3.5 dl (205 g) glut. jauhoseos (käytin Viljatuotteen vaalea jauhoseosta)
1.5 dl (45 g) perunajauhoja
3 tl (8 g) leivinjauhetta
3/4 tl (2 g) suolaa
2.5 tl (8 g) vaniljasokeria
150 g voita tai margariinia (käytin voita)
3.5 dl (305 g) sokeria
3 kananmunaa
1,5 dl (138 g) maitoa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Lisää jauhot hitaasti. Lisää lopuksi maito.

Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (glut. jauhoilla of course), joka on halkaisijaltaan 24 senttiä. Paista kesekitasolla 50-60 minuuttia 175 C asteessa.

Koska olin tekemässä prinsessakakkua ja halusin ohuita kerroksia tein tämän annoksen kaksinkertaisena ja paistoin sen leivinpaperilla vuoratulla uuninpellillä. Tällöin paistoaika lyhenee noin 15 minuuttiin. Tästä pohjasta voisi tehdä hienoja pikku-leivoksia josn käyttäisi esimerkiksi piparimuottia. Mutta muista antaa pohjien jäähtyä kunnolla. Pohjalla on taipumus murustella, kun siinä ei ole gluteenia sitomassa sitä yhteen.

cake and batter glutenfree sponge

Täytteeksi käytin omaa perinteistä lemppariani. Kermaa, rahkaa ja tuoreita marjoja. Uutena lisäsin tuoretta stevia-yrttiä makeuttamaan täytettä. Olin käynyt pari päivää aikaisemmin Kuusankoskella Ruusupuussa, kun löysin kasvin ja ajattelin, että sitähän voisi aina silloin tällöin käyttää lisämään makeutta. Nyt se stevia komeilee yrttipenkissäni, muutaman askeleen päässä keittiönovelta.

summer berries and stevia
Täyte

3 dl laktoositonta kuohukermaa
1 kg laktoositonta rahkaa
tuoreita marjoja
stevia-yrttiä kourallinen stevia yrttiä, hienonnettuna
vähän sokeria, maun mukaan

Vatkaa kerma vahvaksi vaahdoksi ja lisää sen jälkeen rahka joukkoon. Sekoita mukaan marjat ja hienonnettu stevia. Viimeistele lopuksi sokerilla.

kermarahkaa marjoja ja luonnon yrttiä stevia

Anna kakkulevyjen jäähtyä kunnolla, ainakin pari tuntia tai vaikkapa yön yli. Jos käytät ne vasta seuraavana päivänä, peitä ne hyvin kelmulla, etteivät ne kuivu liikaa. Leikkasin kahdesta kakkulevystä lautasen avulla ympyrämalliset kiekot. Tarvitset noin neljä tai viisi isompaa kiekkoa ja kolme pienempää, jotka kaventuivat vyötäröä kohti. Voit tarkistaa montako kiekkoa tarvitset nukesta, sen mukaan kun pinot levyjä ja täytät. Alä huolestu jos joku kiekko menee rikki. Kukaan ei huomaa sitä siinä vaiheessa, kun kakku on tarjolla. Tärkeintä on, että kakku ylettyy nuken vyotäröön asti. Ota nuken vaatteet pois ja kääri nukke kelmulla kainaloihin asti. Tee nukelle prinsessa-kampaus ja kiinitä hiukset kumilenksulla niin etteivät vahingossa mene kuorrutteeseen.

prinsessakakku nukella

Kun olet leikannut kiekot ja täyttänyt kerma-rahka seoksella, työnnä kakun keskelle nukke ja peitä kakku kelmulla mahdollisimman tiiviisti (nukkea ei tarvitse peittää). ja laita jääkaappiin tunniksi jähmettymään tai vaikka seuraavaan päivään. Jähmettymisen jälkeen ota pois jääkaapista ja irroita kelmu. Käytä esimerkiksi leipäveistä ja tasoita reunat niin että siitä tulee hameenhelman muotoinen.

Kuorutteena käytin perinteistä voikreemiä, koska se pysyy paremmin kasassa kuin kermavaahto. Joskus olen koristellut kakun karkeilla mutta nyt halusin että kakussa ei ole mitään allergisoivaa (erityisesti viljat) niinpä käytin tuoreita marjoja.

Perinteinen voikreemi (kaksikertainen annos)

125 g pehmeää voita
250 g tomusokeria
2 rkl kauramaitoa tai maitoa(kerma)
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
ripaus sormisuolaa

Vatkaa voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi ja notkista maidolla tai kermalla. Mausta vaniljalla ja ripauksella sormisuolalla.

Levitä ensin ohut kerros voikreemiä nuken helman päälle niin, että se sitoo muruset. Lisää sen jälkeen paksumpi kerros ja viimeistele pursottamalla nukelle yläosa ja helmaan koristuksia. Korista maun mukaan karkeilla tai marjoilla. Ja nauti ihanasta prinsessapäivästä.

*Minulla tuli vähän kiire niin voikreemin pinta jäi vähän rosoisemmaksi…mutta tämähän on vain elämää 🙂

Tämä kaupunkilaistyttö lähtee Metsämiehen kanssa pienelle vaellusmatkalle. Sehän on minulle uutta ja jännittävää. Rinkat on melkein pakattu ja vatsanpohjassa on kutkuttava tunne. Postaan Ruotsin tuntureista ja Norjan vuonoista aina silloin tällöin, jos kenttää on, instagram tileille #jenkkimutsimaalla ja #tableofcolors

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s