Riistalintua ja chimichurria ja elämän yllätyksiä

Vielä viime sunnuntaina nämä hanhet olivat lähipelloilla, kaakattamassa. Nyt hiljaisuus on tullut, lukuunottama muutama korkealla lentävää hanhiauraa myös viimeiset joutsenet ovat lähdössä etelään. Hieman haikea olotila.

migrating geese Finland hanhien syysmuutto

Mutta toisaalta en halua jäädä haikeaan olotilaan liiaksi pitkäksi aikaa. Odotan malttamattomana, että aika kuluu, sillä rinnan alla sykkii kaksi uutta elämää. Meille syntyy kaksoset kevättalvella, juuri siihen aikaan vuodesta, kun ensimmäiset kurjet ehkä jo palavat takaisin. Tämä raskaus on ollut jo tähän menneessä hieman erilainen kuin aikaisemmat. Pahoinvointi oli kaksiverroin kovempi ja mahakin on kivasti kasvanut niin, että ”paksu-vyötärö-vaihe” jäi lyhyeksi, kun se pyöristyi nopeasti sellaiseksi vauvamahaksi. Nyt ei ole enään epäilystäkään omasta tilasta, ulkopuolinenkin huomaa. Minun raskausmahat näyttävät aina siltä, kuin olisin survonnut koripallon paitani alle. Takaapäin sitä ei välttämättä edes huomaa, kun se sojottaa suoraan eteenpäin. Olen ollut aivan innoissani, ja samanaikaisesti kun olen joutunut makamaan sängyssä pahoinvoivana olen tutkinut ja etsinyt mahdollisimman paljon tietoa kaksosista ja kaksosten genetiikasta.

Mutta ei se ole ainut jännittävä juttu joka on tapahtunut lähi-aikoina. Viime kesän aikana työstettiin ruokajuttua Glorian Ruoka & Viini lehteen ja viikko sitten artikkeli julkaistiin. Oli kyllä tosi mukava päästä mukaan tällaiseen pikkuprojektiin. Lehdestä löytyy viisi reseptiä, jotka ovat kulkeutuneet omaan keittiöön ajan saatossa. Jotkut ovat vanhan kotimaan tuliaisia ja perheen perinneruokia, muutama ovat riista vivahteisia, niissä kaikissa hyödynetään puhtaita suomalaisia raaka-aineita. Vaikka omasta kaapista ei löytyisi riistaa, useampi resepti on sellainen, joka sopii myös tavallisempien lihojen kanssa. Joukossa on mukana myös Iso-äidin villiriisivuoka, joka on kasvisruoka ja Iso-isän popoverit jotka tehdään taikinalla joka muistuttaa pannaritaikinaa. Ne ovat erittäin helppoja ja toimivat suolaisen sekä makean täytteen kanssa. Tai oikeastaan parhaimillaan ne ovat uunituoreena voinokareen kera.

Tässä on vielä yksi riista-aiheinen resepti, joka sopii hyvin Glorian Ruoka & Viini lehden jatkoksi. Ja vaikka sinulla ei olesi riistalintuja saatavilla, tämä chimichurri-kastike resepti kannattaa laittaa talteen koska se on niin monikäyttöinen. Se sopii mainiosti lihan marinaadikastikkeeksi, salaatinkastikkeeksi tai jos ateria tarvitsee hieman makua, esim munakkaan kaveriksi. Alunperin se on etelä-amerikkalainen dippikastike mutta se soveltuu niin moneen käyttöön.

Riistalintua ja chimichurri-kastiketta

 

Tähän reseptiin soveltuu kaikkien riistalintujen rintalihat, parhaimpia ovat heinäsorsa ja tavi sekä pyy, muutkin riistalinnut ovat tällä tavoin valmistettuna maittavia, mutta nuo ovat meidän perheemme suosikkeja. Rintafileet paistetaan nopeasti kuumalla valurautapannulla. Ideana tässä on, että fileet jäävät sisältä hieman punertaviksi. Liha vielä kypsyy hieman senkin jälkeen, kun ne nostetaan pois pannulta. Rintafileet muuttuvat sitkeiksi ja kuivuvat jos ne ylikypsennetään.

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen aloitusta. Sillä välin valmista chimichurri.

Chimichurri on kaunis, vihreä yrttikastike joka on erittäin monikäyttöinen. Sillä voi esimerkiksi marinoida lihaa, viimeistellä annoksen tai käyttää salaatti- tai dippikastikkeena.

Chimichurri

1 ruukku persiljaa
kourallinen korianteria
2 dl oliiviöljyä
½ punasipuli
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
chilihiutaleita (esim. chili explosion)
½ tl suolaa tai maun mukaan
½ dl punaviinietikkaa

Laita kaikki raaka-aineet paitsi punaviinietikka blenderiin. Sekoita kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon punaviinietikka. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Säilyy jääkaapissa noin viisi päivää. Jotta vihreä väri säilyy, muista lisätä punaviinietikka vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Jos sen lisää samanaikaisesti muitten raaka-aineitten kanssa, kastikkeesta tulee helposti ruskea.

 

Laita valurautapannuun iso nokare voita ja kuumenna kuumaksi.

Sillä välin kun pannu kuumenee, huuhtele rintafileet nopeasti viileässä vedessä ja taputtele ne talouspaperilla kuivaksi ja ripottele fileiden päälle suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Nosta rintafileet kuumalle pannulle ja paista noin 2 minuuttia per puoli.

Nosta fileet pois kuumalta pannulta ja asettele lautaselle. Viimeistele chimichurri-kastikkeella. Nauti välittömästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s