Arjen pelastajat: Tomaatti-myskikurpistakeitto ja kesäkurpitsa lasagne

Arki on jo alkanut jonkin aikaa sitten. Tiedät varmasti tunteen. Ajat ees sun taas, ja viet ensin yhtä lasta soittotunnille ja sitten toista toiseen harrastukseen. Ja sitten huomaat, että Wilmasta tuli viesti että huomiselle päivälle tarvitaan retkelle eväitä, niin koukkaat vielä kaupan kautta hakemassa jotain. Kuuntelet ekaluokkalaisen lukuläksyt, tenttaat kutosluokkalaisen ruotsinsanat ja kertaat veden kiertokulkua, kun ylihuomenna on koe. Ja tämän lisäksi pitäisi vielä tehdä jotain herkullista ja terveellista ruokaa koko perheelle, joka ei mielellään nostaisi diabeetikon verensokeria ihan taivaisiin.

Itse harrastan aika paljon sellaista, että teen kerrallaan sen verran isoja annoksia ruokaa, ettei minun tarvitse joka päivä miettiä mitä syödään ja se helpottaa varsinkin niitä maratoni musiikkiopistoiltoja.

Tässä on kaksi ruokaideaa. Tai oikeastaan näistä kahdesta reseptistä saa kolmannenkin ruokaidean niin ei tarvitse joka päivä syödä samaa ruokaa.

tomaatti myskikurpitsakeitto

Tomaatti-myskikurpitsakeitto

1 myskikurpitsa, kuutioksi leikattu
6 purkkia Mutti Polpa joista muutama voivat olla maustettu valkosipulilla(itse käytän tetrapakkauksia)
1 iso sipuli
2 valkosipulikynttä
1 luomu Reformi yrttiliemikuutio
2-3 rkl oliiviöljyä
oregano, basilika, meirami, timjami tai vaihtoehtoisesti juustokumina, korianteri ja chili.
2-3 rkl balsamico viinietikkaa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Tarjoiluun créme fraîche, mustia paahdettuja seesamsiemenia ja tuoreita yrttejä.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon pilkotut sipulit ja hienonna valkosipuli. Lisää joukkoon mausteet ja kuullota kunnes sipulit ovat hieman pehmenteneet. Kuori ja kuutioi myskikurpitsa ja lisää sipuleitten sekaan. Anna olla keskilämmöllä välillä sekoittaen.

Myskikurpitsa tuo keittoon hieman samettista suuntuntumaa ja on ravintorikas kasvi. Parissa desissä myskikurpitsaa on enemmän kaliumia kuin banaanissa ja se sisältää sen lisäksi mm. C- , E- ja B6 vitamiinejä.

Kaada joukkoon tomaattimurska ja aseta liesi hiljaiselle lämmölle. Keittoa kannattaa sekoittaa aina silloin tällöin, ettei myskikurpitsat tartu kattilanpohjaan. Keitä parikymmentä minuuttia tai kunnes myskikurpitsat ovat pehmentyneet. Sekoita joukkoon balsamicoetikka, suola ja pippuri. Maista. Lisää mausteita maun mukaan.

Soseuta keitto ja laita tarjolle créme fraîche:n ja mustien seesamisiemenien kera. Siemenissä on tosi kiva maku ja ovat mukavan rapsakoita. Lapsetkin pitivät niistä vaikka olivatkin mustia.

Olimme edellisenä päivänä käynneet lähiruokamessuilla ja löysimme sieltä todella herkullista Keskitalon juureen tehtyä spelttileipää. Laitoimme leivälle aitoa voita ja paksun viipaleen kypsytettyä cheddar juustoa. Aivan täydellinen makuyhdistelmä!

Italian Dunkers

Seuraavana päivänä oli meidän musiikkiopistopäivä niin ruuanlaitolle ei ollut hirveästi aikaa, kun siellä pitää olla soittovalmiina jo klo 16. Mietin siinä mitäköhän keksisin kun keittoa oli jonkin verran, mutta ei kuitenkaan ihan riittävästi. Sitten sain idean koululounaasta, jota olin syönyt Yhdysvalloissa nimeltään Italian Dunkers. Todellisuudessa ateriaalla ei varmasti ole mitään tekemistä aidon Italialaisen keittiön kanssa, mutta tärkeintä tässä tilanteessa oli se, että ruoka tulee valmiiksi noin vartissa ja lapset pitävät siitä.

noin 1 litra valmista tomaatti-myskikurpitsakeittoa
hyvänlaatuista vaaleaa leipää
juustoa (mozzarellaa tai cheddar tai sitä mitä kaapista löytyy)
oliiviöljyä

Lämmitä uuni 180 C asteeseen ja laita keitto lämpiämään liedelle.
Levitä pellille leivinpaperi ja sen päälle vaaleat leivät. Kaada hieman oliiviöljyä ohuena norona leipien päälle. Ripottele päälle joko mozzarella tai cheddar juustoraastetta (tai sitä juustoa mitä kaapistasi löytyy). Laita uuniin noin 5-6 minuutiksi tai kunnes juusto on sulannut ja reunoihin on ilmestynyt hieman väriä.

Laita lämmitetty keitto pieniin kippoihin. Tässä ruuassa keitto on nyt muuttunut dippikastikkeeksi. Dippaa ja kasta juustoleivät tomaatti-myskikurpitsakeitossa.

Olen huomannut, että yleensä tämän tyyppiset ”dippaus” ruuat ovat erittäin suosittuja meidän pikkuväen kanssa.

gluteeniton kesäkurpitsa lasagne

Gluteeniton Kesäkurpitsa Lasagne

Valmista ensin perus bolognesekastike

700 g naudan jauhelihaa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulikynttä
3 vartta varsiselleriä
6 purkkia Mutti Polpa joista muutama voivat olla maustettu valkosipulilla ja/tai yrteillä (itse käytän tetrapakkauksia mutta tölkitkin käy)
kuivattuja yrttejä: oreganoa, basilikaa, meiramia, timjamia ja rosmariini
2 rkl tummaa balsamicoetikkaa

Lämmitä iso kasari ja lisää siihen oliiviöljy ja hienonnetut sipulit ja varsisellerit. Kuullota hieman ja lisää joukkoon jauheliha. Ruskista. Lisää joukkoon tomaattimurska. Lisää joukkoon yrit ja balsamicoetikka ja anna kypsyä pienellä lämmöllä noin puoli tuntia.

Juustotäyte

1 rasia ricotta-juustoa
1 rasia mascarpone-juustoa
noin 35 g parmigiano reggiano-juustoraastetta
ripaus suola

noin 400 g mozzarella raastetta juustotäyte kerrosten päälle ja loppuviimeistelyyn lasagnen päälle.

Juustotäytteen teko

Sekoita vispilällä ricotta ja mascarpone-juustot yhteen. Lisää joukkoon parmigiano reggiano-juustoraste ja ripaus suolaa.

Kesäkurpitsan ”pastalevy” teko

Tähän tarvitset yhden isohkon kesäkurpitsan. Jos sinulla sattuu olemaan puutarhassa jättikokoisia, noin puolet sellaisesta riittää tähän reseptiin.

Kaikista kätevin työväline tähän vaiheeseen on mandoliini, näin levyistä tulee tasapaksuisia. Jos sinun mandoliinissä on mahdollisuutta säätää paksuutta, aseta pienimmälle säädölle, jotta kesäkurpitsa viipaleista tulee mahdollisimman ohuita.

Lasagnen teko

Ota lasagnevuoka esiin ja vuoraa leivinpaperilla, niin puhdistus on paljon helpompaa.
Levitä ohut kerros bolognesekastiketta pohjalle ja päälle ohuet kesäkurpitsaviipaleet. Levitä toinen kerros bolognesekasitekka ja sen päälle lusikoi juustotäytettä niin, että käytät siitä noin puolet. Voit varovaisesti yrittää levittää juustotäytettä hieman vuoassa. Ripottele päälle mozzarellaa.

Jatka kerroksien tekoa toistaen yllä olevia vaiheita niin että bolognesekastike jää päälimmäiseksi.

Laita uuniin 165 C noin 45 minuutiksi. Ota uunista ja ripottele päälle loput mozzarella-juustoraasteet. Paista vielä uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoile tuoresalaatin kera.

Tämä lasagne on melkeinpä parempaa seuraavana päivänä.

Pikkuvinkki: Jos sinulla on nirsoja lapsia, voit laittaa johonkin kerrokseen ihan oikeaa pastalevyäkin, niin sieltä löytyy kaikille jotakin.

kesäkurpitsa lasagne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s