Minneapolis, nokkoslettuja ja mansikkasorbettia

 

 

nokkoslettuja ja mansikkasorbettia jenkkimutsi maalla

Kun olin lapsi, minulle mieluinen kotihomma oli toimia letunpaistajana. Siinä oli monta hyvää puolta, pystyi vähän maistelemaan keksen kaiken jos oikein herkullinen lettu tuli vastaan. Sellainen lettu jossa oli rapeat reunat ja väri ehkä vähän tummemanpuoleinen, ei liian vaalea. Keskeltä sen kuitenkin piti olla pehmeä, jotta vaahterasiirappi imeytyisi siihen hyvin. Ja ihan lopuksi jämätaikinasta paistoin jättisuuren letun. En edes liioittele, mutta kaksitoistavuotiaana pystyin ihan hyvin syömään 12 lettua. Nykyään en enää siihen pysty. Mutta vieläkin pidän letuista ja meidän lapsetkin pitävät letuista, varsinkin pinaatti- tai nokkosletuista. He ovatkin useamman kuukauden kyselleet nokkoslettujen perään. Kysely alkoi jo maaliskuussa. Silloin nokkoset eivät vielä kasvaneet hangen alla, mutta nyt on tilanne toinen. Ja mikä olisi kesäisempää ruokaa kuin nokkoslettu. Minun täytyy myöntää, että tällä kertaa valitsin oikoreitin. Löysin ennen Juhannusta paikallisesta Prismasta paikallisen tuottajan nokkolettujauhosekoitteen.

nokkoslettujauho jalon mylly

Kun tein kotona näitä lettuja käytin paketista löytyvää vohvelireseptiä. Tein siitä kyllä lettuja ja niistä tuli aivan ihania. Tässä alta löytyy minun hieman mukailtu versio.

Nokkos vohveli- tai lettuohje

4 dl maitoa
3 kananmunaa
3 dl Jalon myllyn nokkoslettujauhoa
1 dl kaurahiutaleita (halutessa jauhettuna)
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä tai 50 g sulatettua voita
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito. Sekoita kuivat aineet maito seokseen. Jauhoin kaurahilutaleet jauhoksi blenderissä. Lisää viimeisenä rasva tai öljy. Anna turvota puolisen tuntia niin kaura ja nokkoset ehtivät kunnolla imeä itseensä nestettä ja taikina hieman paksuuntuu. Paista taikinasta joko lettuja tai vohveleita.

Vaniljarahka

4 dl kuohukermaa
500 g rahkaa
1 rkl vaniljasokeria
muutama ruokalusikallinen sokeria, maun mukaan.
Itse pidän rahkasta joka ei ole liian makea.

Mansikkasorbetti

Tämä on oiva tapa käyttää viime vuotiset pakastemansikat ennen kuin uusi sato vaatii oman tilansa pakkasessa.

3 dl pakastemansikoita
1/2 sitruunamehu

Laita mansikat ja sitruunamehu tehosekoittimeen ja sekoita kunnes se on karkea massa.

Tarjoiluun vaahterasiirappia.

Asettele letut lautaselle ja laita jokaiselle letulle hiukan vaahteransiirappia. Anna lettujen hiukan jäähtyä niin rahka ei heti sula sen päällä. Päällimäiselle letulle laita reilu lusikallinen vaniljarahkaa ja viimeistele mansikkasorbetilla.
Nauti heti.

Lettu on todellakin kansainvälinen ja monikansallinen ruoka. Lähes jokaisessa kulttuurista löytyy oma versionsa letuista. Kun olin Minneapoliksessa, lapsuuden kotikaupungissa kävimme siskojen ja äitin kanssa sellaisessa ranskalaistyylisessä lettu-kahvilassa nimeltä Penny’s. Tässä muutamia kuvamuisto reissusta.

Erityisesti suolainen lettu oli mieleinen. Sen inspiraatio oli haettu kiinalaisesta katuruoasta. Se sisälsi kevätsipulia, cheddar-juustoa, chiliä, hoisin-kastiketta, korianteria, paahdettua hasselpähkinää, ja sriracha-majoneesia. Siinä oli juuri sopivasti tulisuutta ja suuhun jäi kiva jälkimaku.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s