Uunijuustoa ternimaidosta

Elimäki 181

Sievä kerros lunta on jo tullut ja ehtinyt jo sulaakin pois. Palaan kuitenkin kuvissa ja mielessä pari viikkoa taaksepäin, kun hanhet valtasivat Elimäenjärven. Elimäenjärvi on vanhaa järvenpohjaa, nykyään se on peltoaukeama. Tänä syksynä, vettä tuli niin runsaasti, että viljelijät eivät edes ehtineet korjata satoa kaikista pelloista. Elimäenjärven pellot näyttivätkin riisipelloilta, ainut ero oli että kaura oli melkein kasantuneet lyhteiksi riisin sijasta.

mass immigration of geese elimäki hanhien suurmuutto

Ja siellä oli noin 300,000 valkoposkihanhea. Seassa oli  metsähanhia ja tundrahanhia ja jotain muitakin lajejakin. En osaa sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun hanhet kaikki lähtivät lentoon yht’aikaa. Ääni oli kuin olisi lentokone lähtenyt lentoon. Niin valtava oli se ääni joka hiljalleen kasvoi kun parvi lensi ylitse. Elimäen peltoaukeat ovat  hyvää viljellysaluetta. Olemme siitä onnekkaita, että olemme silloin tällöin saaneet ternimaitoa suoraan tilalta. Ternimaidoksi sanotaan maitoa jota lehmä lypsää muutamia päiviä poikimisen jälkeen. Se on mm. tavallista maitoa rasvaisempaa ja ravinteikkaampaa. Ternimaidosta voi valmistaa uunijuustoa, mikä ei oikein onnistu tavallisesta maidosta.

uunijuusto

Uunijuusto ternimaidosta

1 litra ternimaitoa (tiesitkö että ternimaitoa voi pakastaa jos et heti pysty sitä käyttämään)
1 tl suolaa (itse pidän siitä että uunijuustossa on selkeästi suolainen maku)
vuokaspray:ta tai voita voiteluun

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Voitele vuoka ja kaada sinne ternimaito. Lisää suola, kevyesti vispilällä sekoittaen.

Paista kunnes uunijuusto on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoile marjojen ja kanelin kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s