Kausiruokaa: Kurpitsa pannukakkuja ja kuuluisa DIY Pumpkin Spice latte

Alkukesästä Metsämies istutti pihan perälle kurpitsansiemeniä. Meidän puutarha jäi aika vähälle huomiolle viime kesänä, joten suuria odotuksia minulla ei ollut. Ehdittiin jo ajatella ettei sieltä ole tulossa mitään. Menimme yhtenä päivänä katsomaan kurpitsoita ja sieltä löytyikin viisi isoa ja vihreää kurpitsaa. Yhteen oli jo tullut vähän oranssia näkyviin. Niinpä me annomme niiden olla ja rauhassa kypsyä, vihreiden lautasen kokoisien lehtien alla.

pumpkins

Kurpitsat kuuluvat syksyyn. Sadonkorjuun aika, kylmenevät ilmat ja oranssit kurpitsat. En yleensä ikinä osta maustettuja kahvijuomia. Mutta Starbucks:in Pumpkin Spice latte on poikkeus, ja siinä ei todellisuudessa ole lainkaan kurpitsaa. Mutta sitä ei voi kieltää että kurpitsa ja piparkakun mausteet ovat kuin luotu toisilleen.

kurpitsalettuja-aka-pancakes

Kurpitsa on todella monipuolinen kasvi. Siinä on sen verran mieto maku, että se sopii monenlaiseen leivontaan ja ruuanlaittoon. Kurpitsan valttina on se, että se tuo mehevyyttä ja suurustaa kastikkeet. Tiesitkö että kurpitsassa on paljon kuitua ja beetakaroteenia.

Suomesta ei saa valmista kurpitsasosetta, jolla voisi tehdä kuuluisaa amerikkalaista Pumpkin Pie:ta. Ja se on yksi niistä asioista, jota ikävöin joka syksy. Kurpitsapiirakan palanen, kermavaahtoa päällä. Ai että, herkkua. Päätin etsiä keinon tehdä kurpitsasosetta itse. Kokeilin erillaisia tapoja ja seuraava resepti on toiminut parhaiten. Kaiken lisäksi se on todella helppoa. Siinä ei tarvitse pilkkoa kuoria lainkaan.

kurpitsan-paisto

 

Kurpitsasose
1 kurpitsa, halkaistu puoliksi
uunipelti, jossa on reunat
vettä

Lämmitä uuni 160 C asteiseksi. Halkaise kurpitsa ja koverra keskeltä pois siemenet ja lankamainen ”höttö”. Jos haluat, voit säästää siemenet ja paahtaa uunissa ja maustaa suolalla.

Vuoraa matalareunainen uunipelti leivinpaperilla ja aseta kurpitsanpuolikas pellille niin, että kuoripuoli on ylöspäin. Kaada pellille vettä noin 1.5 cm verran. Paista kurpitsaa uunissa noin tunti ja vartti tai kunnes se on sen verran pehmentynyt, että voit helposti pistää haarukalla kurpitsan kuoren läpi.

Anna hetken jäähtyä ja vedä pois kuori, joka on paperinohut ja helposti irtoava. Soseuta sauvasekoittimella. Laita sose siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua pois noin tunnin ajan.

Pumpkin spice-pannukakkuja

Tästä ohjeesta voi yhtä hyvin tehdä paksuja amerikkalaisia pannukakkuja kuin vohveleita ja resepti ei sisällä lainkaan puhdistettuja sokereita. Ohje on kohtalaisen suuri, pienemmälle porukalle puolita ohje.

6 kananmunaa
2 dl kookossokeria
1 tl vaniljasokeria tai uutetta
4,5 dl täysjyväsämpyläjauhoja (7% kuitua)
1 dl vehnänalkio
1 tsp kanelia
1/4-1/2 tl inkivääriä
1/4-/2 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria
1 tl ruokasooda
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl maitoa (kauramaito tai mantelimaito käy yhtä hyvin)
5 dl kurpitsasosetta

kurpitsalettuja-taikina

Vatkaa kananmunat ja kookossokeria paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään. Laita hetkeksi sivuun. Sekoita mausteet ja vaniljasokeri tai -uute kurpitsasoseen kanssa. Varovaisesti lisää vuorotelleen jauhoja ja kurpitsasosetta ja sekoita kunnes taikina on tasainen. Lisää vielä öljy ja maito. Taikina on kohtalaisen paksua.

Lämmitä paistinpannu pienellä tai keskilämmöllä. Käytä kookosöljyä paistorasvana. Kaada kauhallinen taikinaa paistinpannulle ja hiukan levitä taikinaa. Anna kypsyä kunnes muutamia kuplia ilmantuu letun pintaan. Käännä ja paista vielä hetki. Jos haluat tarkistaa letun kypsyyttä, leikkaa pieni viilto letun keskiossaan.

Tarjoile aidolla vaahteransiirapilla ja kermavaahdolla, joka on kevyesti maustettu kookossokerilla ja kanelilla. Letut ovat meheviä ja täyttäviä. Jos ylimääräisiä lettuja jää, voit lämmittää seuraavana päivänä esim. paahtokoneessa, niin pinnasta tulee ihanan rapea.

home-made-pumpkin-spice-latte-kotitekoinen-pumpkin-spice-latte

Syksyisin, kun käyn Helsingissä, minulle tulee pakkomieli saada Pumpkin Spice latte. Ajattelin, että kai sitä voi tehdä kotona ihan oikeasta kurpitsasta. Etsin netistä ideoita ja löysin seuraavan ohjeen Kitchn:in sivuilta.

Pumpkin Spice latte–parempi kuin Starbucks

2 annosta

2 rkl kurpitsasosetta
1/2 tl mausteseosta, jossa on kaneli, muskottipähkinää ja neilikkaa
ripaus mustapippuria
2 rkl sokeria (Voit yhtä hyvin käyttää hunajaa tai raakaruokosokeria eli inkkarisokeria)
2 rkl vaniljauutetta
4,5 dl täysmaitoa
2-4 shottia espressoa

Kermavaahtoa ja ripaus kanelia päälle

Sekoita mausteseos ja sokeri tai hunaja kurpitsasoseen kanssa ja laita hetkeksi sivuun. Keitä espresso ja lämmitä maito melkein kiehumispisteeseen. Maito ei saa kiehua. Jos sinulla ei ole kotona espressokonetta tai maitovaahdotinta, voit käyttää mokkapannua, joka laitetaan lieden päälle ja lämmittää maito kattilassa. Maidon vaahdotus onnistuu parhaiten French press eli pressopannua käyttäen. Kaada lämmitetty maito pressopannuun niin,että se on puoleksi täynnä. Nosta ja paina suodatinmäntä edestakaisin noin 15-20 sekuntia niin, että vaahto on alkanut muodostua. Ota suodatinmäntä pois ja pyöritä pannua niin, että maidosta häipyy isot kuplat ja se muuttuu kiiltäväksi.

Kaada 1-2 espressoannosta kupin pohjaan. Lisää kurpitsaseos espressoon ja sekoita. Kaada päälle vaahdotettu maito. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja kanelin ripauksella. Nauti kiireettömästi. Elämä parhaimmillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s