Betoni-Kouvolan maisemia ja makuja

Viimeisessä postauksessa kerroin Kouvolan omista herkuista. Jatkan samaa teemaa tälläkin kerralla. Kouvola on saanut maineen, että tämä kaupunki on betoninen ja kurja paikka. Huomasin, että Helsingin sanomien Nyt liitteesä se olikin luokiteltu Suomen karuimmaksi kesäkaupungiksi. Myönnän, että Kouvolan keskusta ei ehkä voita kaupunkien kauneuskilpailuja, mutta joskus juuri rumuudesta löytyykin jotain erittäin kaunista. Se usein ei ole liian jalostettua, vaan viehättävää omalla raa’alla tavallaan. Kuusankoskelta löydät vanhat tehtaat joissa on tunnelmia menneistä ajoista. Valkealassa on maatiloja, maalaismaisemia ja sievä pieni kirkonkylä. Kouvolasta löytyvät betoniset rakennukset ja rautatie. Kouvolasta pääsi aikoinaan ja yhä edelleen helposti itään vaikka Pietariin asti. Ehkä Kouvolan kaupunkikuva perustuu funktianalismiin. Tänne tultiin rakentamaan rautatietä tai töihin paperitehteille. Nykyinen Kouvolan kunta on osa vanhaa Valkealaa.

selänpään asema
Selänpään vanha asema

Täältä löytyy monenlaisia miljöitä, ihan muutamien kilometrin säteellä. Ne heijastelevat menneitä aikoja ja jossa uudet tekijät muokkaavat Kouvolasta näköistään. Sen takia minusta on ihanaa, kun ihmisistä löytyy yritteliäsyyttä kokeilla ja kehittää uusia viihtyisiä paikkoja. Ja ehkä jos käyttää hieman huumoria, betonistakin saa jotain hauskaakin. Papulaari kahvilalla on nimittäin Betonilatte kahvimenussa ja harmaata betonisuklaatakin voi ostaa.

Kahvitauko Papulaarissa ja Inkapaahtimo Voikkaalla
Kahvitauko Papulaarissa ja Inkapaahtimo Voikkaalla

Viime postauksessa kerroin hibiscusjääteestä. Tee löydöt tein Kouvolan omasta Nirvana Tea & Wellness shopista. Kaapista löytyy lisää tee herkkuja. Jos olet tee-ihminen, kannattaa käydä Nirvanassa. Sieltä saa loistavaa palvelua ja paikanpäälläkin voit juoda kupposen teetä. Seuraava tee, jonka haluaisin oppia tekemään kunnolla, on matcha tee. Ei haittaa vaikka ei asuisikaan täällä meidän Betoni-Kouvolassa, heillä on myös nettikauppa josta on helppo tilata haluamansa.

cold brewed tea collageKylmäuutettu tee

Kylmäuutettu tee oli minulle uusi tuttavuus. Laitoin illalla teepannuun kylmää vettä (noin 1/2 litraa vettä) ja teelusikallinen Nirvanan Misty Mountain Japanese Green Tea ja Compassion Chinese Green Oolong. Teepannun laitoin yöksi jääkaappiin. Aamulla tee oli valmista (noin 12 tuntia). Lopputulos oli raikas. Teen maku tuli hienostuneesti esiin ilman kitkerää makua. Join teetä ihan pelkästään sekä sitruunansiivujen kera. Molemmat versiot olivat herkullisia.

Samoja teelehtiä voi käyttää toisenkin kerran, jos tekee kylmäuutettua teetä. Toiseen erään tarvitaan vain enemmän aikaa. Kaada teekannuun uusi erä kylmää vettä. Anna olla jääkaapissa koko vuorokauden ajan tällä kertaa.

sunflowers

Valkealan väylän varrella löytyy valkoinen rakennus, jossa leivotaan skarppinäkkäriä. Syysilmat ovat jo osittain saapuneet ja etsin netistä ohjetta, jossa olisi täyteläisiä makuja ja joka sopisi rapeaan Skarppinäkkäriin. Löysin Rindy Mae blogista juuri sopivan ohjeen. Tämä resepti on sopiva esimerkiksi pimenevien iltojen kaveriksi. Siinä on hieman ylellisyyden tuntua ja tekee arki-iltapalasta vähän juhlallisemman.

feta date honey spread

Feta, hunaja ja taatelilevite

reilu 2 dl fetajuustoa, mieluiten sellaista joka murenee helposti
reilu 1 dl manteleita, karkeana rouheena ja uunissa paahdettu
reilu 1 dl taatelin palasia
1 rkl tuoretta timjamia (tai 2 rkl tuoretta meiramia)
2 tl raastettu sitruunankuorta
1/2 dl hunajaa
1/4 tl cayenne pippuria

Hienonna fetajuusto.Leikkaa manteli karkeaksi rouheeksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle pelille. Laita mantelit 175 C uuniin 4-5 minuutiksi tai niin kauan, että ne ovat saanneet kauniin värin. Ota uunista ja anna jäähtyä. Sillä aikaa kun mantelit jäähtyvät, pilko taatelit, raasta sitruunankuori ja leikkaa tuoreesta timjamista pienet lehdet irti. Sekoita feta, mantelit, taatelit, timjami ja sitruunankuori yhteen. Laita hunaja mikron kestävään kulhoon ja lämmitä 15 sekuntia mikrossa. Sekoita hunajan joukkoon cayenne pippuri ja kaada fetaseoksen päälle. Nauti skarppinäkkärin ja kylmäuutetun teen kera. Ehkäpä se maistuisi parhaiten Kouvolalaisessa maisemassa.

feta hunaja ja taatelilevite ja skarppinäkkäri

Maalaismaisemia Valkealassa
Maalaismaisemia Valkealassa

Yhteistyössä Leipomo J. Martinin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s