Uuden vuoden herkku, raikas (ja helppo) vastakohta joulusuklaalle

Joulu ja joulusuklaat ovat ihania. Ne kuuluvat jotenkin yhteen. Lapset vielä käyvät yhä silloin tällöin kysymässä onko jouluherkkuja jäljellä. Onhan niitä vielä vähäisen. Pidetään vähän taukoa ja herkutellaan sitten uudestaan uutena vuotena. Eihän sinne ole enää kuin muutama päivä. Tänään tein meille pieniä maistiaisia tulevasta. Tämä nimittäin voisi olla juuri sopiva herkku uudeksi vuodeksi, se on hyvä vastakohta joulun makeisiin.

spelttinäkkäri ja leipäjuustoa lakkahillolla

Tänään keli muistutti kevät-talvea. Aurinko paistoi koko päivän pilvettömältä taivaalta. Tien toisella puolella oleva lahti oli sen verran jäätynyt, että sinne uskalsi mennä ensimäistä kertaa tänä talvena. Lumesta ei kyllä ole vielä tietoakaan, mutta tänään kukaan ei valittanut, että olisi ollut tylsää ulkona.

lappalanjärvi finland first ice ensijäät

Metsämies oli tehnyt meille jouluksi leipäjuustoa. Alla olevasta youtube linkistä löydät tarkat ohjeet. Tärkeätä on käyttää, joko tilamaitoa tai kaupan rasvatonta maitoa. Kaupan kevyt tai täysmaito ei toimi kunnolla. Juuston tekeminen ei varsinaisesti ole vaikeata, mutta se vie aikaa ja siinä ei kannata kiirehtiä. Kaupan leipäjuusto toimii myös mainiosta alla olevassa reseptissä jos aikaa tai mahdollisuutta kotitekoiseen juustoon ei ole.

 

spelttinäkkäri ja itsetehty leipäjuusto

Paistettu leipäjuusto valkosuklaalla ja lakkahillolla
Leipomo J. Martin:in spelttinäkkäriä, halkaistu kahtia. (Myydään ympärimaata alkuvuodesta)
Puoli kiekkoa leipäjuustoa
100 g valkosuklaata, sulatettuna
lakkahilloa (Itse käytin Meritalon hilloa)
kanelia

leipomo j martin spelttinäkkäri ja uusivuosi

Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa 20 sekunnin erissä ja sekoita aina välissä. Laita hetkeksi sivuun. Lämmitä valurautapannu ja laita sinne sulamaan nokare kookosöljyä tai voita. Kun pannu on lämmin laita sinne kolmion muotoisia palasia leipäjuustoa ja anna paistua kunnes pohja on saanut rapean ja kauniin tumman ruskean värityksen. Sillä välin ota rieskanäkkäri kiekkoja ja halkaise ne kahtia, laita tarjoilu alustalle. Nosta paistetut juuston palaset (paistoin vain yhdeltä puolelta) näkkärin päälle. Laita jokaisen näkkärin ja juustopalasen päälle lusikalla muutama raita valkosuklaata, teelusikallinen lakkahilloa ja ripaus kanelia. Nauti heti. Aiva ihana vastakohta suolaista ja makeaa ja ehkä juuri sitä mitä kaipasinkin kaikkien joulukarkkien jälkeen.

skating on the lake in Finland

ice blossoms

Yhteistyössä Leipomo J. Martin:in kanssa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s