Piparitalkoot

Joka vuosi lapset odottavat, että pääsevät joulun alla leipomaan pipareita. Heille se on rituaali, joka tuo joulun tupaan. Onhan piparitaikina melkein kuin muovailuvahaa, ja ehkä se on terapeuttista ja rentouttavaa tekemistä ennen joulua. He nauttivat tässä ja nyt, ja jos vain taikinaa riittäisi he leipoisivat vaikka joka päivä. Parin otteeseen ollaan leivottukin tänä vuonna.

piparitalkoot

Onko sinulle iso lista asioita jota pitäisi tehdä? Olen ratkaissut osan haasteesta sillä, että teen isoja taikinoita joista osan raakapakastan. Pakkasessa minulla saattaa olla pari-kolme piparitaikina pussia odottamassa sitä sopivaa hetkeä ja tarvetta. Silloin saadaan aina tuoreita pipareita. Vähän kuin ostaisi valmistaikinaa kaupasta, mutta paljon paremman makuista, ainakin minun mielestäni.

wilton leivonta tarvikkeet

Kouvolan keskustassa on pieni sisustus putiikki Mokka, josta löysin söpöjä piparimuotteja ja sarjan kivoja leivontatarvikkeita, mm. Wilton merkkisiä. Sieltä tarttui mukaan myös yksi aivan ihana joululahja. Sitä en nyt voi tässä paljastaa. Se on jo paketoitu ja laitettu hyllyn päälle piiloon, etteivät lapset löytäisivät sitä ja avaisi sen ennen, kuin se ehditään antaa saajalle. Minulle tulee kutkuttava tunne mahan pohjaan, kun löydän jonkun ihanan jutun. Täytyy vielä palata takaisin tutkimaan leivontatarvikkeita vähän tarkemmin. On aina mukavaa jos löytää jotain sellaista, joka poikkeaa massasta, ja vielä ihan paikallisesti.

ruispipareita mokka sisustuskauppa kouvola

Leipomisessa käytin Kymenlaakson lähiruoka REKO ringistä ostettuja jauhoja. Lasten kanssa tein ihan perinteisiä pipareita, itse tein ruispipareita joissa on ihanan pehmeä, ehkä vähän tahmeakin rakenne. Alla  ohjeet molempiin pipareihin. Ruispiparit vaativat vähän enemmän näpräystä niin, että ehkä se on vähän isompien hommaa kuin perinteiselle taikinalla tehdyt piparit. Ruispiparit ovat todellakin vaivan väärtti. Itselläni on iso taikina jääkaapissa odottamassa leipomista ja paistamista.

raussilan myllyn jauhot kymenlaakson reko

Meidän perheen perinteiset piparit (otettu kirjasta jonka Metsämies on saanut kummeilta joululahjaksi yli kaksikymmentä vuotta sitten. Tule Mukaan Leivommen Anni-Helenan kanssa kirj. Anne Kyröläinen ja Kaarina Roininen)

2 dl siirappia
2 dl sokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g voita
2 munaa
10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
ripaus suolaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisä kuumaan seoksen joukkoon voi ja anna sulaa. Sekoita aina silloin tällöin. Anna hetken jäähtyä. Seoksen ei tarvitse olla viileä. Lisä joukkoon munat yksitellen sekoittaen puuhaarukalla.

Toisessa kulhossa mittaa vehnäjauhot ja sekoita joukkoon ruokasooda ja ripaus suolaa. Kaada siirappi seos vehnäjauho seoksen päälle ja sekoita kunne taikinasata tulee tasainen. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään.

Voit esimerkiksi leikata seuraavana päivänä taikina kahtia ja laittaa toinen puoli muovipussiin. Paine litteäksi ja laita pakkaseen. Tee toiselle taikinan puoliskolla piparkakkuja jauhotetulla tasolla ja paista 200 C noin 5 minuuttia.

ruispipareita 2

Tämän ruispipari reseptin löysin Kaikki äitini reseptit blogista. Olen nyt leiponut näitä kahdesti ja  muokannut reseptiä hieman helpommaksi.

Mausteiset Ruispiparit

200 g voita
2 dl ruokosiirappia tai tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 rkl jauhettua korianteria
1 1/2 rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl maustepippuria
1/2 rkl muskottipähkinää
2 kananmunaa
3 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 tl soodaa
2 dl mantelijauhetta
5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Mittaa siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta sen verran että sokeri ehtii vähän sulaa siirapin joukkoon. Lisää heti joukkoon kylmä voi ja anna sulaa. Sekoita silloin tällöin.

Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita kunnes seos on tasainen. Lisää sooda ja suola ruisjauhoihin ja sekoita siirappiseokseen. Lisää mukaan mantelijauhe ja viimeisenä vehnäjauhot parissa erässä.
Sekoita kunnes massa on tasaista. Peitä kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli.

Olen huomannut, että tämä taikina kestää vähän vaivaamista ja vehnäjauhojen käyttö leipomisessa. Ensimmäisen kaulimisen jälkeen keksit tahtoivat vähän levitä uunissa, mutta kun jaksoi kaulia taikinan kahteen kertaan (jauhoja käyttäen) niistä tuli ihan nättejä. Ripottele jauhoja työtasolle ja kauli sen päällä taikina levyksi. Voit tehdä ohuita tai vähän paksumpia pipareita.

Paista piparit noin 4-6 minuuttia 200 C.

talviaurinko

Mukavaa ja stressitöntä joulun odotusta! Seuraava Kymenlaakson Reko jakelu Kouvolassa on torstaina Joulukuun 17 klo 17.30 ja kestää noin tunnin.

Yhteistyössä sisustus liikkeen Mokan kanssa ja tässä Mokan facebook sivusto josta löytyy kaikki uusimmat uutiset.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s