REKO

Useammalla paikkakunnalla Suomessa toimii nykyään REKO, eli lähiruokarinki, joka toimii Facebook:in kautta. Nyt Kouvolaankin ollaan saatu oma Reko. Toissa viikon torstaina kävin hakemassa sieltä tuoreita salaatteja, lehtikaalia, kurkkuja ja yhden strutsin munan. Tein pientä tutkimustyötä selvitääkseni mistä koko idea on lähtöisin. Löysin tämän Turun Sanomien artikkelin, jossa kerrotaan miten idea rantautui Suomeen. Reko on alunperin ranskalainen idea ja REKO sana tuleekin sanoista, Rejäl konsumtion, mikä tarkoittaa luotettavaa kuluttamista-siistiä, mukavaa ja reilua. Malli sai Suomessa alkunsa Pietarsaaressa ja Vaasassa vuonna 2013 ja pikku hiljaa toimintatapa on levinnyt myös mualle Suomeen.

Oman paikkakunnan Reko:n voit etsiä Facebook:in kautta. Ryhmä on suljettu ja siellä tuottajat voivat esitellä tuotteitaan ja kuluttajat voivat tilata etukäteen haluamiaan tuotteita. Haku tapahtuu sovittuna päivänä ja kellon aikana. Esimerkiksi täällä Kouvolassa, vanha City Marketin parkkipaikka on toiminut kohtaamispaikkana. Paikka on omasta mielestäni hyvä, sen keskeisen sijainin vuoksi. Sinne on helppo päästä ja siellä on reilusti tilaa.

strutsinmuna

Itselleni Reko on mukava tapa tukea pakallisia tuottajia, oppia tuntemaan heitä vähän paremmin ja tietysti saada tuoretta ruokaa ilman välikäsiä, säilytyksiä ja ylimääräisiä pakkauksia. Omasta mielestäni tulevaisuuden maatalous Suomessa kehittyy tähän suuntaan. Suomi ei ehkä pärjää massatuotannossa, mutta laadussa ja elintarvikkeiden puhtaudessa kyllä. Tämänkaltaisessa tapahtumassa lisätään ennen kaikkea vuorovaikutusta. Kuluttajat voivat kertoa suoraan tuottajille, että tuemme vastuullista tuottamista jossa ei ole käytetty ylimääräisiä antibiootteja tai geenimuunneltua rehua.

strutsinmunan tyhjentyminen

Kun olin tuonnut Reko ostokset kotiin, lapset olivat aivan innoissaan. Seuraavana iltana kun kysyin Bellalta ja Pikku Tiedemieheltä mitä he haluaisivat iltapalaksi, he huusivat yhteen ääneen, ”Strutsinmunaa.” Me ei syöty sitä vielä silloin iltapalaksi vaan säästettiin se siihen, kun Metsämieskin oli kotona. Strutsinmunan kuori on vahva ja hieno. Niinpä ajattelimme tyhjentää sen varovaisesti niin, että voisimme vaikka käyttää munankuorta myöhemmin koristeena. Porakoneella ja vahvoilla poskilihaksilla, niitä tarvittiin, kun munan sisältöä puhallettiin reiästä ulos. Yhdessä strutsinmunassa on noin 20-24 tavallisen kananmunan verran massaa. Munamassan voi laittaa kulhoon ja säilyttää jääkaapissa muutaman päivän ja tarvittaessa voi punnita sopiva määrä tarpeen mukaan. Tavallinen kananmuna on noin 55-60 gramman painoinen.

munakokkeli strutsinmuna

Meillä on kohtalaisen iso perhe, niinpä päätettiin käyttää koko muna kerrallaan, kun teimme sunnuntaibrunssin.

Sunnuntaibrunssimenu

Strutsinmunakokkelia
Paistettua chorizomakkaraa ja sipulia
Melonisalaattia jossa lehtikaalta ja kypsytettyä vuohenjuustoa

Yhden Strutsinmunakokkeli (noin 8-9 annosta)

Strutsinmunasta tehty kokkeli oli maultan hyvin samanlainen kuin kananmunakokkeli. Rakenne oli ehkä hieman pehmeämpi. Hyvää oli.

Tyhjennä yhden strutsinmunan tyhjäksi. Munakokkelin salaisuus on että sitä vatkataan käsin muutamia minuutteja, joko haarukalla tai vispilällä niin, että rakenne on täysin rikki ja yhdistynyt yhdeksi massasksi ja se on alkanut vähän kuplia. Tämä on merkki siitä, että munamassaan on saatu hieman ilmaa mukaan, joka takaa sen, että kokkelista tulee ihanan pehmeä ja kevyt.

Heti kun muna on vatkattu kaada massa isolle lämpimälle pannulle. Lämpö kannattaa pitää melko matalana koko paistamisen ajan. Meidän liedellä, yhden strutsimunakokkelin kypsentämiseen meni noin 13 minuuttia.

Anna munamassa olla pannussa minuuttia tai pari. Sen jälkeen, vedä lastalla pohjaa pitkin niin, että irrotat jo kypsän munamassan ja tilalle pääsee raakaa massaa. Toista tämä prosessi noin minuutin välein, ehkä vähän tiheämmin sitten, kun kokkeli on lähes kypsä. Älä ylikypsennä munamassaa, jotta siitä ei tule kuivaa. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla makusi mukaan.

strutsinmuna brunssi

Hunajamelonisalaatti lehtikaalilla ja kypsytetyllä vuohenjuustolla
Yksi hunajameloni leikattu pieniksi palasiksi
noin kolme isoa lehtikaalin lehtiä
50 g kypsytettyä vuohenjuustoa
1/2 sitruunanmehu
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
ripaus sormisuolaa

(saksanpähkinä palasia)

Leikkaa hunajameloni puoleksi ja poista lusikalla siemenet pois. Leikkaa kuoret pois ja paloittele meloni pieniksi palasiksi. Seuraavana poista lehtikaalista paksut ruodot ja leikkaa pieneksi silpuksi. Yhdistä melonit ja lehtikaalisilppu yhteen kulhoon.

Leikkaa vuohenjuusto myös pieniksi palasiksi ja lisää joukkoon. Purista sitruunan mehu ja sekoita siihen oliiviöljy ja mustapippuri. Kaada salaatin päälle ja kevyesti kääntele salaatti niin, että kastike leviää tasaisesti. Ripottele päälle sormisuolaa ja halutessasi saksanpähkinän palasia.

ostrich egg brunch

Kouvolan Reko:sta voi saada mm. viljatuotteita, leivontatuotteita, juustoja, mehuja, hilloja, marjoja, lihoja, strutsinmunia ja lihaa ja tuore kasviksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s