Lokakuun valo

colors of October

Syksy on ollut kaunis. Päivänpaistetta on riittänyt ja silloin tällöin väliin on mahtunut harmaitakin päiviä. Jotenkin syksy ei ole tuntunut niin synkältä tänä vuonna kuin joinakin toisina vuosina. Huomaa, että valon määrä vähenee, kun Bellakin on kysynyt aamuisin, että laitetaanko kynttilät? Luononvalo on kaunista vaikka olisikin harmaa päivää.

oldest and youngest

Yhtenä lokakuun viikonlopun päivänä Metsämies otti muut lapset päiväksi mukaansa koiranäyttelyyn. Minä jäin kotiin vanhimman lapsen ja kuopuksen kanssa. Se oli harvinnaista herkkua, viettää rauhallista päivää ihan kolmistaan. Käytiin pyöräretkellä läheisellä majalla ja ihasteltiin syksyisiä maisemia ja harjoiteltiin yhdessä miten saada maksimiteho irti pyörästä vaihteiden kanssa.

kasvissosekeitto

Nyt kun on jo ollut pakkasöitä ja kylmiä päivä, on tehnyt mieli syödä lämpimiä keittoja. Yksi meidän lasten suosikeista on kasvissosekeitto. Bonuksena siinä sivussa on se, että kukaan ei valita kasvisten määrästä kun niitä ei voi yksitellen poimia pois.

Ruskansävyinen Kasvissosekeitto
1 bataatti, kuorittu ja kuutioitu
1/2 myskikurpitsa, kuorittu ja kuutioitu
1 sipuli, hienonnettuna
4-5 porkkana, kuorittu ja kuutioitu
2 varsisellerin vartta, pilkottuna
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
4-6 jauhoista perunaa, kuorittuna ja puolitettuna
pari lehtikaalin lehteä
kourallinen persiljaa
mustapippuria
yhden sitruunanmehu
2 tl kurkumaa
suolaa
ripaus cayenne pippuria

3 dl valmista lientä
1/2-1 litra vettä
1 rkl kookosöljyä
2 dl ruokakermaa

bataatti ja myskikurpitsa

Olen tässä viime viikkoina opiskellut mitkä tavalliset ruoka-aineet, jotka useasti löytyvät joko jääkaapista tai maustehyllystä ovat meidän elimistölle hyviä taudin vastustajia. Esimerkiksi varsiselleri on erittäin hyvä laskemaan tulehdustilaa suolistossamme. Ja niin kuin usein kuullaan sanottavan, suolisto on kuin meidän toiset aivomme, silllä siellä on satoja tuhansia hermosoluja. Tiesitkö että kurkuma mauste on luonnollinen antioxidantti ja se alentaa tulehdustilaa meidän kehossa yhtä tehokaasti kuin jotkut lääkkeet. Se imeytyy paremmin kehoomme, jos syömme sitä rasvan tai öljyn kanssa ja mustapippuri myös auttaa imeytymisessä, peperine aineosansa ansiosta (Lisää tietoa kurkumasta voi löytää tästä.)

keiton kaveri skarppinäkkäri
Keiton kaveriksi skarppinäkkäriä

Laita sipuli, valkosipuli, varsiselleri ja porkkanat kattilaan. Lisää joukkoon reilu ruokalusikallinen kookosöljyä. Kuulota muutama minuutti niin että kasvikset eivät ruskistu mutta sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Tämä vaihe on yksinkertainen, mutta sanoisin että se on koko keiton perusta. Se antaa keitolle loistavan maun. Lisää joukkoon liemi. Minulla on yleensä pakkasessa pakasterasioissa erillaisia liemiä, joita laitan talteen, kun teen ruokaa. En juurikaan käytä valmiitä liemivalmisteita. Toki voit myös käyttää valmista kaupanlientäkin jos haluat.

Lisää joukkoon kuoritut ja pilkotut myskikurpitsa, bataatti, ja peruna. Lisää vettä niin, että kaikki kasvikset  peittyvät juuri ja juuri. Anna hiljalleen kiehua, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet. Lisää  muutamia lehtikaalin lehtiä (ruoto leikattu irti) ja muutamiksi palasiksi revittynä ja kourallinen persiljaa hetkeä ennen kuin nostat kattilan liedeltä. Soseuta sauvasekoittimella ja aseta takaisin liedelle. Lisää mausteet ja sitruunanmehu. Lisää viimeisenä ruoka- tai kevytkerma. Kiehauta hetken. Sekoita ja tarkista maku.

Tarjoile leivän tai skarppinäkkäri kera. Meidän lasten suurta herkkua on dipata leipä tai skarppinäkkäri keitossa. Siitä on tullut perinne aina, kun syömme kasvissosekeittoa.

kyytipoika skarppinäkkäri 2

sights and sounds of october

Yhteistyössä Leipomo J. Martin:in kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s