Kevään taika ja kiire

Minusta usein tuntuu, että kevät on ristiriitainen vuodenaika. Se on ihanaa, täynnä uutta vihreyttä luonnon puhjetessa uuteen elämään. Aamu-yöstä kuuluu hieno lintujen konsertti ja puitten lehdet kuiskailee, ettei mihinkään ole kiire, luonto hoitaa. Toisaalta nämä viimeiset kouluviikot tuovat kalenteriin niin paljon ohjelmaa johon ilman muuta haluaa osallistua, koska ne ovat niin lapsille kuin vanhemmille ainutlaatuisia tilanteita ja kokemuksia. Tuntuu siltä ettei voi jäädä kuuntelemaan puitten suhinaa ja rauhallista kuiskausta. Paitsi viime viikolla, kun otimme varta vasten parisen tuntia aikaa, nähdä ja kuulla ihan sitä mitä on niin lähellä vain tien toisella puolella.

joutsenpesä

Tien toisella puolella on kaislikko jossa on laulujoutsenen pesä. Otimme soutuveneen ja kävimme vierestä katsomassa. Oltiin ihan vain hetki ja sitten jatkettiin matkaa. Vanhemmat olivat ruokailemassa ja heitä ei näkynyt. Aina kun ajan autolla pesän ohi katson onko joutsen-emo siellä, ja kaislikon seasta näen emon valkoinśen pään hänen hautoessaan unia. Koiraskin näkyy yleensä myös vähän matkan päässä pesästä. Pesässä on seitsemän munaa, eli iso poikue on tulossa jos kaikki selviävät. Tämä on maalla asumisen etu. Luonnon kiertokulku näkyy olohuoneen ikkunasta. Tietää että kevät on tullut, kun kurki-pariskunta lentää terassin yli ja päästävät kurkusta ruman-kauniin kutsunsa.

joutsenen munat

Kaislikossa oli vain parikymmentä senttiä vettä niin, että siellä tarvittiin gondolier:in taitoja. Minä keskityin valokuvaamiseen. Myöhemmin soutelimme vuorotellen ja nauttittiin puista jotka olivat hiirenkorvalla ja kertoivat kesän tulemisesta.

gondolier

Ensi viikonlopulla juhlitaan monessa kodissa. Alla on lämmin pinaatti dippi idea, jonka löysin jo vuosia sitten Parhaat Piiraat nimisessä kirjassa (Weiland Tierney). Sitä voi tarjoilla esimerkiksi dippi kasvisten kera tai vaikkapa ruisnachojen tai skarppinäkkäreitten kanssa.

kasvikset

Tämä lämmin pinaattidippi on hyvin juustoinen ja täyteläinen.

Lämmin pinaattidippi (hieman muunneltu, Parhaat Piiraat, WSOY)

noin 7 dl

2 rkl öljyä
2 dl hienonnettua sipulia
1 pieni valkosipuli tai pari valkosipulin kynttä
2 silputtua chilipalkoa. (Poista polttavat siemenet jos haluat miedomman makuisen dipin.)
2 suurta (tai 3 pienempää) kuorittua tomaattia, siemenet poistettuna ja malto silputtuna
300 g tuoretta pinaattia kiehautettuna pari minuuttia kevyesti suolalla maustetussa vedessä, valutettuna ja hienonnettuna tai vastaava määrä pakastettua, sulatettua ja hyvin valutettua pinaattia.
1 rkl punaviinietikkaa
runsas 1 rkl juustokuminaa
5 dl juustoraastetta esim. emmentaalia tai cheddar-juustoa
suolaa ja vastajauhettua valkopippuria maun mukaan
200 g huoneenlämpöistä tuorejuustoon
voita voitelemiseen

Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Voitele noin 1 litran vuoka valmiiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä kattilassa ja kuullota siinä sipuli, chili ja valkosipuli kunnes ne ovat pehmentyneet. Lisää tomaattihakkelus ja anna porista noin 3 minuuttia. Lisää pinaatti, viinietikka ja juustokumina ja lopuksi juustoraaste. Ota liedeltä ja mausta suolalla ja pippurilla. Minä käytin mustapippuria.
Lisää tuorejuusto muutamassa erässä ja sekoita kunnes massasta tulee tasainen.

Levitä seos vuokaan ja paista noin 15-20 uunin keskiosassa kunnes seos kuplii.

lämmin pinaattidippi ja skarppinäkkäri
lämmin pinaattidippi ja skarppinäkkäri

kasviksia

soutaja lappalanjärvi

Onnea kaikille vastavalmistuneille!

Yhteistyössä Leipomo J. Martin:in kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s