Satumaa

fairy chimneys 4

Eilen olin kirjallisuuspiirissä jossa meillä oli aiheena Jean-Paul Didierlaurent:in Lukija aamujunassa. Minusta se on loistava kirja ja suosittelen sitä lämpimästi. Lukija aamujunassa kertoo yllättävän rakkaustarinan, minulle jäi hyvä mieli luettuani sen. Jossain vaiheessa iltaa meille tuli puheeksi Turkin matkani. Olin niin hyvällä tuulella, että palasin takaisin Turkin tunnelmiin oltuani siellä kaksi viikkoa sitten ystäväni Elisan kanssa. Vietettyämme yhden päivän välimeren rannalla, lähdimme sisämaahan Cappadocia:an. Matkustamiseen Cappadocia:an meni aina päivä suuntaansa, mutta se oli sen arvoista. Maisemat olivat hulppeita ja me nautimme siitä, että pääsimme kiipeämään korkealle ja näkemään niin erikoisia ja mielikuvituksellisia maisemia. Sanoinkin Elisalle jossain vaiheessa matkaa, että täällähän voisi kuvata vaikka elokuvan, kun maisema on kuin jostain kirjasta. Pari minuuttia sen jälkeen meidän opas kertoikin, että elokuva Ghost Rider oli kuvattu siellä.

cappadocia

Ilma vuoristossa oli viileää ja nahkatakille tuli käyttöä. Taivas oli vaihtelevan dramattinen. Täydellinen valokuvaus keli vaikka pari kertaa sade yllättikin. Ei haitannut yhtään vaikka helteitä ei ollutkaan. Me olimme kaksi suurperheen äitiä lomalla, eikä siinä paljoa tarvittu. Kauniit maisemat ja viikko ilman vastuuta, aikaa vain itselleen. Muutama sade pisara ei meitä häirinnyt.

göreme puisto

Kävimme keskellä Cappadociaa mattotehtaalla, jossa tehdään Turkkilaisia mattoja. Turkissa vain noin 25% naisista on työelämässä. Koska naisten on vaikea lähteä syrjäkyliltä töihin, Cappadocia:an on tehty osuuskunta jossa huolehditaan, että alueen naisille maksetaan kunnon palkkaa. Alunperin mattotehtaalla oli vain muutamia matontekijöitä. Tänä päivänä siellä on yli neljäsataa työntekijää.

mattotehdas

Jos olisin tarvinnut mattoa ja olisin varannut matkabudjettiin sen verran rahaa, olisin voinut harkita maton ostamista. Minusta koristeellinen matto modernin ja pelkistetyn kodin vastakohtana voisi olla hieno yhdistelmä ja tuoda kotiin pehmeyttä ja kodikkuutta. Maton tarvetta ei kuitenkaan erityisemmin ollut. Ehkä me näytimme Elisan kanssa ihan opiskelijoilta, koska aina kun sanoimme pitävämme jostain matosta he heti alkuun sanoivat, että ei meillä ole siihen varaa. Meitä nauratti. Mistä he voisivat tietää mitä meillä pankkitilillä on?

silk rug

Yhtenä iltana hotelilla päätimme maistaa Baklavaa. Edellisenä iltan olin ajatellut, että haluaisin kokeilla, mutta siihen mennessä kun pääsimme hotellin runsaalle jälkiruokapöydälle, se olikin jo loppunut. Se selvästi oli ihmisten suosikki.

2015-03-03 18.38.58

Viime viikolla tein kotona oman versioni Baklavasta. Resepti josta hain inspiraatiota löytyi taste.com.au :sta. Löysin City Marketin pakaste altaasta filotaikinaa ja kokeilin sen käyttöä ensimmäistä kertaa. Tärkeintä ehkä filotaikinan käytössä on se, että antaa sen rauhassa sulaa. Filolevyt ovat paperin ohuita ja jos ne ovat edes hiukan jäässä ne helposti menevät rikki. Anna taikinan sulaa 1.5-2 tuntia huoneenlämmössä omassa paketissa ennen käyttöä.

Hunajalla ja ruusuvedellä maustettua Baklavaa

50 g pistaasia, paahdettuna
100 g saksanpähkinä, paahdettuna
150 g mantelia, paahdettuna
300 g filo taikinaa (anna sulaa 1.5-2 tuntia huoneenlämmössä ja omassa paketissa) leikkaa vuuan kokoiseksi
Yhden sitruunankuori, raastettuna
125 g voita, sulatettuna

Hunajakastike

100 ml vettä
125 g/ hunajaa
100 g sokeria
yhden pienen sitruunanmehu, tai noin 30 ml
1 kanelitanko

1 tl ruusuvettä (apteekista saatavilla)

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita pähkinät siihen. Paahda kevyesti uunissa noin 7 minuuttia 160 C:ssa. Anna jäähtyä ja jauhaa kohtalaisen hienoksi jauheeksi. Ota vähäsen pistaasipähkinäjauhetta sivuun koristelua varten. Sekoita kulhossa muut pähkinärouheet, sitruunankuori raaste ja 50 g sokeria yhteen.

nuts
Lämmitä uuni 190 C:seen. Voitele voilla neliskanttinen noin 25 cm vuoka jossa olisi hyvä olla noin 5 cm reunat. Laita siihen 6 kerrosta filotaikinaa. Voitele jokainen filotaikina kerros voilla, tämä antaa leivokselle kuohkeitta, kun se paistuu. Laita noin kolmasosa pähkinäseosta voideltun filotaikinan päälle ja laita kolme voilla voideltua kerrosta filotaikinaa sen päälle. Tähän kerrokseen lisää toinen kolmannes pähkinäseoksesta- Lisää seuraavat kolme kerrosta filotaikanaa ja päälle loput pähkinäseoksesta. Kolmannen kerran jälkeen laita päälle 6 kerrosta filotaikinaa. Muista voidella filotaikinalevyt voilla. Leikkaa noin 24 palasta mutta älä leikkaa ihan läpi asti. Paista uunissa noin 20-30 minuuttia, paistoaika riippuu hieman uunista.

Sillä aikaa kun Baklava paistuu, keitä hunajakastike. Yhdistä vesi, hunaja, sokeri, sitruunanmehu ja kanelitanko. Sekoita keskilämmöllä kunnes sokeri on sulannut. Käännä lämpö pienelle ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Viiden minuutin jälkeen ota pois liedeltä ja poista kanelitanko. Lisää ruusuvesi ja sekoita. Kaada hunajakastike vastapaistetun ja lämpimän Baklavan päälle. Anne jäähtyä ja leikkaa palaset loppuun asti.
baklava outside

Aikaisen kevään kunniaksi syötiin Baklava loistavan kahvin kera.

espresso collage

pigeon valley2

pigeon valley

daily life

Yhteistyössä Kluuvikadun Kahvipaahtamon kanssa.

2 Comments

  1. Baklava ❤ . Söin vasta tätä eräässä Kreikkalaisessa ravintolassa jälkkäriksi ja ai että oli taivallisen hyvää! Muistan äitini tehneen Baklavaa joskus lapsuudessani, olisiko jonkun ulkomaanmantkan innoittamana hänkin. Pitää kyllä kokeilla itsekin, kun tulee joku hyvä tilaisuus.

    Teidän reissu kuulostaa oikein hyvältä! Turkillakin niin monet puolensa ja itsekin nähnyt vain sen aurinkorantapuolen Alanyassa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Täytyy harjoitella Baklavan taito, sitä on aika monta versiota. Maistoimme Turkissa erästä jälkiruokaa Kunefe joka on vähän saman tyyppinen kuin Baklava mutta taikina oli tehty lehtevistä naruista (vähän tippaleipämaisesti) mutta paljon ohuempaa. Sisällä on juustoa. Yhdistelmä toimi erittäin hyvin ja paistettiin ihan meitä varten. Sen valmistumiseen meni, oisko ollut vartti, mutta tarjoilija sanoi että siihen menee 5 minuuttia kun sanoimme että meillä lähtee bussi kohta. Olen tosi tyytyväinen että maistoimme sitä vaikka piti juosta takaisin bussiin sen jälkeen! 🙂 Tämä oli myös minulle ensimmäinen Turkin matka. Ensi kerralla täytyy valita joku muu kohde Turkissa. Mutta ehdottomasti kannattaa palata joskus takaisin. Ja suosittelen Cappadocia, se oli näkemisen arvoinen paikka.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s