Tarjolla Tapparakakkua ja sulaneita lumiukkoja

Viime viikolla vietettiin meidän Pikku Tiedemiehen synttäreitä. Syntymäpäivä virallisesti oli ollut viime vuoden puolella, mutta kun kalenteri tahtoo täyttyä pikkujouluista ja kaikenlaisista muista tapahtumista ajattelimme viettää synttäreitä vasta uuden vuoden puolella. Pikku Tiedemies on nyt eskarissa ja nämä olivat hänen ensinmäiset viralliset lastenkutsut. Onneksi synttärien vietto ei mennyt ihan helmikuulle koska hän muisti kysyä joka toinen päivä milloin hänen kutsut mahtaisivat olla. Pikkusisko Bella on jo aloittanut kysymään milloin hänen synttäreitä vietetään…joka päivä ainakin kolme kertaa päivässä. Ja hänen synttärinsä ovat vasta huhtikuussa.

tappara kakku

Vielä toissavuonna Pikku Tiedemies ei puhunut mistään muusta kuin metsästyksestä tai kalastuksesta. Toki suon hänelle nämä harrastukset mutta meidän mielestä on ollut hyvä että kiinnostuksen kohteet ovat laajentuneet. Tällä hetkellä urheilu ja erityisesti jääkiekko ovat olleet in-juttu. Ja kun Metsämies on Tapparan fani niin tietysti Pikku Tiedemies on myös. Äiti siis sai tilauksen Tapparakakusta.

tappara kakku

Edellisenä iltana ennen synttäreitä otin Pikku Tiedemiehen kauppaan mukaan. Vähän kahdenkeskeistä aikaa ja samalla hän sai valita limut ja sipsit ja miettiä kanssani muut herkut. Käveltiin Prisman leivonta osastolla kun yhtäkkiä hän näki laatikon jossa oli macaronsien kuva. ”Näitä mä olen aina halunnut synttäreille!” Se oli ehdottomasti hyvä ehdotus ja olisi sopinut täydellisesti jääkiekko-teemaan, jos ne olisi värjätty mustiksi ne olisivat käyneet pienistä jääkiekkoista. Meillä oli vain yksi vuorokausi jäljellä ennen kuin vieraat saapuivat. Olen oppinut kantapään kautta että parhaat macaronsit syntyvät kun valkuaisten antaa olla tiiviissä purkissa jääkaapissa noin 3-5 päivää ennen leivontaa. Täytyy siis säästää jotain ensi vuoden synttäreille. Eivätkö kasvatusammattilaisetkin sano että on hyvä että lapsi oppii joskus odottamaan koska elämässä kaikki ei ole valmista nyt ja heti. Uskon kyllä että isossa perheessä näitä tilanteita jossa lasten täytyy odottaa vuoroa tulee kuin itsestään.

erik and snowmen

Minulla oli pakastimessa noin puolen kilon annos piparkakkutaikinaa jäänyt joulusta yli, niin päädyimme tekemään nämä ”Sulaneet lumiukkopiparit”. Ajattelin että ne ehkä kutkuttaisivat kuusivuotiaiden nauru-hermoja.

melting snowmen

Sulaneet lumiukkopiparit
24 pyöreää keksiä
2 kananmunan valkuaista
tomusokeria
12 isoa valkoista vaahtokarkkia, halkaistuna
50 g tummaa suklaata, sulatettuna

Voikreemi (ohje kirjasta: Maailman Parhaat Kakut kirj. Barbara Maher)
125 g pehmeää suolatonta voita
250 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai uutetta
1-2 rkl maitoa tai kermaa
muutama tippa punaista ja keltaista elintarvikeväriä

Levitä kaikki keksit pelleille, jotka on vuorattu leivinpapereillä. Erota valkuaiset ja laita ne erilliseen kulhoon. Sekoita vispilällä sen verran tomusokeria joukkoon, että siitä tulee kiiltävän valkoista mutta ei kuitenkaan liian paksua, jotta voit pursottaa leivinpaperista tehdystä pursottimesta tai vaihtoehtoisesti voit käyttää muovipussia johon on tehty nurkkaan reikä. Itse tykkään käyttää leivinpaperi pursotinpussia koska koen että näin saa tarkempaa jälkeä, mutta se on varmasti maku ja tottumus asia.

Lusikoi tomusokerikuorrutusta pursotinpussiin ja tee jokaiselle lumiukolle sulanneen lumen reunat. Tämän jälkeen voit täyttää lammikot. Joka kohtaa ei tarvitse täyttää koska kuorrutus itsestään leviää. Voit myös käyttää voiveistä levittämisen apuna jos haluat. Halkaise 12 vaahtokarkkia puoleksi ja laita jokaiselle lumiukolle pää. Sulata suklaa mikrossa 20 sekunnin erissä ja sekoita joka välissä. Varo ettet polta suklaata. Lusikoi sula suklaa toiseen leivinpaperi pursottimeen tai muovipussiin. Leikkaa kärki tai nurkka irti ja pursota jokaiselle lumiukolla suu, silmät, napit ja tikkukädet.

Valmista voikreemi. Minä yleensä valmistan sen KitchenAid:ssä mutta voit yhtä hyvin käyttää käsivatkainta. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri kunnes siitä tulee vaalea ja kuohkea. Lisää vaniljasokeri tai uute ja vähän maitoa tai kermaa. Maito tai kerma lisää kuorrutuksen taipuisuutta. Ota isolla lusikalla pari lusikallista sivuun ja värjää oranssiksi. Lusikoi oranssi kuorrutus leivinpaperi pursottimeen ja tee jokaiselle lumiukolle porkkananenät ja kaulahuivit. Loput voikreemistä voi käyttää Tapparakakun valmistukseen.

making melting snowman cookies

Tapparakakku

Tämä suklaakakkupohja on todella kostea ja maukas ja ehdottomasti meidän lemppari. Siitä on helppo rakentaa teemakakkuja koska siinä on enemmän rakennetta kuin perinteisessä sokeripohjassa. Ohje on otettu BBC:n ruokaohje kokoelmasta jonka löydät tästä. Tämä kakku on todella helppo, yhden kulhon kakku. Kun tein Tapparakakun, tein alla olevasta ohjeesta kaksinkertaisen annoksen. Paistoin sen normaalilla uunipellillä ja siitä tuli todella korkea. Jos haluat vähän matalamman version voit ihan yhtä hyvin tehdä ohjeen yksinkertaisena.

Kostea suklaakakku

225 g vehnäjauhoja
350 g sokeria
85 g tummaa kaakaojauhetta
1.5 tl leivinjauhetta
1.5 tl ruokasoodaa
0.5 tl suolaa
2 kananmunaa
250 ml maitoa*
125 ml kasvisöljyä esim. oliivi- tai rypsiöljy
2 tl vaniljasokeria tai uutetta
250 ml kiehuvaa vettä

*Jos haluat maidottoman version korvaa maito esim. kauramaidolla. Lopputulos on erittäin hyvä.

Sekoita vispilällä kaikki märät aineet yhteen, paitsi kiehuva vesi. Sekoita toisessa kulhossa sekoita kuivat aineet ja yhdistä märkien kanssa. Sekoita vain sen verran että taikina on yhdistynyt, alä ylisekoita. Kiehauta vesi ja kaada taikinaan, sekoita. Taikina on tässä vaiheessa todella nestemäistä.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada siihen taikina. Paista uunissa 180 C noin 25-35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Ota uunista pois ja anna jäähtyä.

Täyte

2 dl kermaa
2 dl rahkaa
2 dl vadelmarouhetta tai kokonaisia pakaste- tai tuorevadelmia
hiukan sokeria maun mukaan

Vatkaa kerma kuohkeaksi ja aika vahvaksi. Lisää rahka ja vatkaa kunnes se on tasainen. Sekoita joukkoon vadelmat ja sokeri.

Kakun kokoamiseen tarviset

vadelmahilloa
voikreemiä (katso voikreemin ohje yläpuolella) ja elintarvikeväriä
yksi iso paketti valkoista sokerimassaa
yksi pieni paketti sinistä sokerimassaa
yksi pieni paketti mustaa sokerimassaa
yksi laku

Leikkaa kakku puoliksi ja levitä molemmille levylle ohut kerros vadelmahilloa. Laita alimmaiselle kakkupohjalle vadelmarahka ja nosta toinen pohja sen päälle. Ota vähäsen voikreemiä ja sivele kakun reunoihin, jotta muruset pysyvät kurissa. Nosta jääkaappiin sillä välin kun värjäät loput voikreemit ja kaulit sokerimassan.

Minulla jäi sen verran oranssia voikreemiä lumiukkopipareista, että minun ei tarvinnut tehdä uutta satsia kakkua varten. Pystyin myös hyödyntämään loput värjäämätömästä voikreemistä Tappara-logossa.

Ripottele puhtaalle pöydälle vähän tomusokeria. Kauli tomusokerin päällä valkoinen sokerimassa kunnes siitä muodostuu iso levy. Nosta se varovaisesti kakun päälle. Paina sokerimassa kakkuun kiinni ja siloittele reunat jos ryppyjä ilmestyy. Kauli seuravaksi sinisestä massasta levy ja leikkaa Tappara-logon muotoinen vaakuna. Nosta kakun päälle. Laita oranssia voikreemiä pursotinpussiin (minä tein leivinpaperista pursottimen) ja piirrä Tappara-logo kakkuun. Laita värjäämätöntä voikreemiä toiseen pursottimeen ja tee tapparalle valkoiset reunat. Kauli ylijäämä valkoisesta sokerimassasta ja leikkaa siitä neljä pientä ympyrää. Nämä tulevat tapparan sisälle. Muotoile kiekko ja mailan lapa mustasta sokerimassasta. Kiinnitä kiekko kakkuun pienellä määrällä voikreemiä. Laku toimii mailan vartena. Kiinnitä laku ja mailan lapa kakkuun voikreemillä. Pursota voikreemillä kakun reunoihin pieni nauha tai vaikka simpukan muotoisia koristuksia. Tämä peittää jos kakun ja kakkulautasen väliin on syntynyt pientä epätasaisuutta.

table setting

Nauti kakkua ja sulaneita lumiukkoja hyvien ystävien seurassa…näin ne ovat parhaimillaan.

2 Comments

  1. Ihana ohje tuohon kakkuun. Onnistuisikohan tehdä gluteenittomasta jauhoseoksesta? Ja voisiko tätä suklaa kakkua tarjota esim. jäätelön ja marjojen kera? Meinaan kyllä kokeilla! -Sinikka

    Tykkää

    1. Kiitos Sinikka viestistä! Täytyypäs kokeilla tehdä samantyyppistä kakkua glut. jauhoista. Ehdottomasti resepti sopii jäätelön ja marjojen kera. Tämä on monitoimikakku kun se toimii niin monen lisukkeen tai täyteen kanssa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: