Herkkupäivä

Tällä viikolla kävin yllättäen Helsingissä. Olen oppinut nauttimaan maaseudun rauhasta mutta lähden aina yhtä mielellään käymään kaupungissa. Siellä elämä sykkii niin monella eri tavalla ja voisin kävellä tai välillä istahtaa seuraamaan ihmisiä moneksi tunniksi. Ehkä joku joka kävelee ohi on persoonallinen oman tiensä kulkija tai joku toinen on säntillinen, ehkä liiankin. Joku toinen on eläinrakas ja kävelyttää kahta koiraa ja neljäs on perheenäiti, joka yrittää pitää kaikki elämän palaset tasapainossa. Välillä se onnistuu ja välillä ilmestyy ryppy otsaan. Kun seuraa ihmisiä näkee heidät vain hetken ja kohta he ovat jo kävelleet nurkan taakse jatkamaan elämäänsä ja ehkä en ikinä näe heitä uudestaan. He kiipeävät ylös portaita omaan asuntoonsa, jossa on se oma koti ja rauhallinen paikka korkealla ihmisvilinän yläpuolella.

helsinki wheel

Tulin ystäväni kanssa Helsinkiin ja meidän aikataulumme oli aluksi kiireinen sovittujen tapaamisten takia. Etsimme matkalla netistä sopivaa paikkaa mennä lounalle ja päätimme kokeilla Eirassa olevaa Sandro:a. Se olikin oivallinen valinta. Mielestäni Sandro on Helsingin Ottolenghi. Ihastuin siihen saman tien. Tulimme sisään ja paikka oli jo aivan täynnä. Ystävälläni oli tapaaminen puolen tunnin päästä, kysyimme että kannattaako meidän jäädä vai lähteä etsimään joku toinen paikka. Meillä järjestyi pöytä ja pääsimme maistelemaan salaattipöytää. Lounas vaihtoehtoja on kolme. Ensimmäinen on runsas ja ruokaisa salaattipöytä, toisessa vaihtoehdossa on salaattipöydän lisäksi vielä keitto ja kolmannessa on tämän lisäksi vielä lämmin pääruoka.

sandro eira 2

sandro eira 4

Ruoka on saanut vaikutteita Marokosta ja vaikka pidin kaikista lajeista niin ehkä minun lempparini olivat edamame-papu (vihreäsoijapapu) salaatti ja hummus ja tietysti pehmeät taatelit.

sandro eira

sandro eira 3

Kun keskipäivällä on syönyt hyvin ja terveellisesti tekee mieli iltapäivällä kahvin kanssa pientä makeaa suupalasta. Nämä brownies ovat risteytys tavallisen ja blond brownien välistä, toimivat piristeenä, kun taikinassa on espressoa, joka tuo kivan suutuntuman. Inspiraation sain tästä reseptistä mutta muutin sitä sen verran että tein sen gluteenittomana. Hyvää oli.

espresso brownie kollaasi

Gluteeniton espresso brownie

225 g tummaa suklaata, karkeana rouheena (saa olla isoja paloja joukossa)
josta 2 rkl suklaa palasia ovat laitettu sivuun
280 g voita sulaatettuna
reilu dl espresso jauhettuna (Itse käytin Kluuvikadun paahtamon espresso Tombolaa)
8 dl sokeria (tiedän, tämä on sokeripommi…mutta tarkoitus on vain syödä pieni palanen…)
2 rkl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
6 kananmunaa
180 g tai 3.5 dl gluteenittomia jauhoja (minä laitoin 1.75 dl Semperin luontaisesti gluteeniton jauhoa ja 1.75 dl maissitärkkelystä tai maizena)

Ganache kuorrutus

1 dl kuohukermaa
135 g tummaasuklaata

30-40 g valkosuklaata, koristeluun

brownie taikina

Lämmitä uuni 150 C asteiseksi ja vuoraa lasagnevuoka foliolla niin, että se menee reilusti reunojen yli. Suihkuta vuorattu vuoka vuokaspray:llä.

Sulata voi ja sekoita siihen 2 rkl tummaa suklaarouhetta.  Sekoita hienoksi jauhettu espresso ja sokeri isossa kulhossa. Minä käytin tässä KitchenAid:iä mutta yhtä hyvin voit käyttää taikinan sekoitukseen tavallista sähkövatkainta. Lisää sokerin ja espresson joukkoon sulatettu voi, johon on sekoitettu pieni määrä suklaata. Seuraavaksi vatkaa joukkoon kananmunat, suola ja vanilja. Sekoita lusikalla joukkoon karkea suklaarouhe. Levitä taikina vuorattuun vuokaan ja paista uunissa noin 50-70 minuuttia. Minulla meni lähemmäs 70 minuuttia.

Anna jäähtyä ja tee sitten ganache kuorrutus. Kiehauta kuohukerma mikroaaltouunissa ja lisää siihen 135 g paloiteltua tummasuklaata. Sekoita kunnes kuorrute on tasainen. Levitä brownie-levyn päälle. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa. Aloita sulattaminen 20:llä sekunnilla. Sekoita ja lisää 15 sekuntia sekoitusten välissä. Tee leivinpaperista pursotinpussi. Laita siihen sulatettu valkosuklaa ja piirrää levyn päälle valkosuklaa raitoja. Vedä veitsenkärjellä raitoja niin, että vaihdat suuntaa joka toisella kerralla. Nosta brownie levy folio reunojen avulla pois vuoasta ja laita esim. leikkuulaudalle. Laita jääkaappiin mieluiten yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi. Leikka kolmioiksi tai pieneksi ruuduiksi.

gluteeniton espresso brownie 2

yhteistyössä Kluuvikadun kahvipaahtamon kanssa

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s