Joulun jälkeen

Joulun kiireet ovat ohi ja nyt on muutama vähän väljempi päivä ilman minuuttiaikataulua. Ehkä itse odotan tätä hetkeä enemmän kuin joulupukkia, vaikka nautin suunnattomasti lahjojen ideoinnista ja antamisesta ja lasten silmien loisteesta, kun toiveet toteutuvat.

angel black and white

Taustalle laitoin viime vuotisen Kamarikuoro Credon joulukonsertin soimaan, eihän vielä ole loppiainen. Nostalgista. Minulla oli ollut lähes kymmenen vuoden tauko musiikkiharrastuksesta. On ollut ihana palata musiikin ja luovuuden pariin. Näissä tunnelmissa nyt kirjoitan tätä blogia. Ulkona on pimeää ja sataa vettä. Välillä voimakkaita tuulen puuskia puhaltaa niin, että pisarat piiskaavat ikkunaa. Näinhän säätiedotus oli luvannutkin. Ihan muutama päivä sitten oli vielä kirpeä pakkanen ja tien toisella puolella, järven jää oli niin täydellinen kuin luonon jää vain voi olla.

playing tag

Ennen joulua olin käynnyt Punnitse & Säästössä. Se on sen verran hyvä herkkukauppa, että se ei taida kyllä synnyttää juurikaan säästöjä. Löysin sieltä kuivattuja hapankirsikoita. Ajattelin, että laittaisin niitä leipätaikinan sisään. Tämä leipä on leppoinen ja helppo ihan niin kuin nämä juhlapyhien välipäivät. Voit itse valita mitä jauhoja taikinaasi käytät.

paahdettu pähkinäleipä kollaasi

Täysjyväleipä hapankirsikoilla ja pekaanipähkinöillä
3 dl lämmintä vettä
1/2 palaa tai 25 g tuoretta hiivaa
1 tsp suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl tattarijauhoja
2 dl spelttijauhoja
täysjyväsämpyläjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Täyte

hunajaa
kourallinen kuivattuja hapankirsikoita
kourallinen pekaanipähkinöitä

pähkinäleipä

Laita lämmin vesi kulhoon. Minä mielelläni käytän KitchenAid yleiskonettani niin voin tehdä muita hommia, kun se vaivaa taikinaa, mutta voit ihan yhtä hyvin vaivata taikinan käsin. Lisää lämpimään veteen hiiva ja hunaja ja anna olla muutama minuutti, jotta hiiva aktivoituu. Lisää suola ja spelt- ja tattarijauhot. Lisää pikkuhiljaa täysjyväsämpyläjauhoja ja vaivaa kunnes sitkoa muodostuu. Itse usein käytän Myllärin täysjyväsämpyläjauhoja, niissä on paljon kuituja verratuna moneen muuhun merkkiin.Taikinan on tarkoitus olla hieman tarttuva. Vaivaa mukaan öljy. Jos taikina tuntuu liian tahmealta lisää vielä vähän jauhoja. Anna kohota, kunnes taikina on kaksinkertainen. Ripottele kevyesti jauhoja työtasolle ja kaada taikina päälle. Kauli taikina niin, että siitä tulee paksu levy. Tee taikinalevylle hunajaraitoja ja ripottele hapankirsikat ja pekaanipähkinät. Kääri rullalle. Nosta voideltuun leipävuokaan. Minusta on kätevä käyttää vuokaspray:tä tähän tarkoitukseen. Anna vielä kohota puolisen tuntia tai kunnes rulla on kaksinkertainen. Paista 200 C asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes leivän pohjaan on tullut kaunis väri ja leipä kuulostaa ontolta, kun sitä koputtaa. Jos sinulla ei ole leipävuokaa voit paistaa leivän tavallisella pelillä, jossa on leivinpaperi.

pähkinäleipä2

angel wings

Onnellista Uutta Vuotta teille kaikille! Toivon että se tuo mukanaan positiivistä ja rikasta elämän makuista elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s