Joulun loppukiri

Viime perjantaina meille on oli mahdollisuus lähteä ihan kahdestaan hoitamaan viimeiset jouluostokset. Suunnitelmana oli käydä Ikeassa, joka ei muuten ole metsämiehen lempikauppa, mutta hän oli lempeällä tuulella ja suostui tulemaan mukaan. Tämän jälkeen tarkoitus oli ajaa Porvooseen. Porvoossa oli yksi lahja meidän pikku-Hugolle, jota olimme jo katsoneet koko syksyn. Tarkoitus olisi myös vähän fiilistellä jouluisessa Porvoossa. Edellisenä iltana lunta oli tuiskuttanut Valkealassa niin, että kaikki oli joulun valkoisena. Kun ajettiin rannikkoa kohti lunta ei enään näkynyt, mutta se ei haitannut meidän joulumieltä.

porvoo jouluna

Porvoossa vanhalla torilla oli suuri joulukuusi, jossa kimmelsivät kirkkaat jouluvalot. Lelukauppa Riimikosta löydettiin pikkumiehen lahja. Olimme soittaneet aikaisemmin päivällä ja varanneet sen, jotta ei kävisi niin, että joku olisi ostanut sen meidän nenämme edestä. Metsämies lähti viemään pakettia autolle. Sain kohta kipakan puhelun. Parkkisakko oli tullut! Ihan meidän oma vika. Paikka oli ollut mittaripaikka ja ehkä kun olimme niin jouluissa luulimme sen kiekkopaikaksi. Kiekko oli kyllä paikalla, mutta kuittilappu maksuautomaatista puuttui. Ei saa antaa pienten vastoinkäymisten lannistaa vaikka autossa vähän jupistiin, kun ajettiin Kouvolaan. Kouvolassa jatkettiin jouluostokset loppuun ja tultiin illalla hyvääntuulisena kotiin.

gingerbread icecream

Minusta tuntuu, että tänä jouluna kaikki jouluvalmistelut ovat olleet vähän vaiheessa. Löysin Heavenly Bakings blogista tämän loistavan idean ja päätin heti, että siitä tulisi meidän jouluaaton jälkiruoka. Tämän voi hyvin tehdä ihan viime tipassa tai vaikkapa jouluvälipäivinä jos tulee vieraita kylään. Jäätelö ei ole olenkaan liian makea ja minusta juuri sopiva päätös tukevan jouluruuan jälkeen.

gingerbread icecream mold

Jouluinen piparkakku jäätelökakku
4 dl kuohukermaa
1 tölkki (397g/304 ml) makeutettu kondensoitua maitoa
8 pientä joulupiparkakkua (laitetaan vuoan pohjaan)
1 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl inkivääriä
16 pientä piparkakkua murskattuna (yhteensä noin 2 dl keksinmuruja, jaetaan kahteen)
7 pientä keksiä koristeeksi pystysuuntana jäätelökakun reunoille

Vuoraa pieni kakkuvuoka kelmulla ja laita vuoan pohjaan pienet piparit. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita mukaan kondensoitua maitoa johon on sekoitettu mausteet. Sekoita 1 dl keksinmuruja kermaseokseen. Lusikoi noin kolmannes jäätelömassasta vuokaan ja ripottele päälle puolet jäljeelle jääneistä keksinmurusta. Lusikoi toinen kolmannes jäätelömassasta ja ripottele päälle loput keksinmurut. Lusikoi vielä kerran loput jäätelömassa päälle ja laita pakkaseen muutamiksi tunneiksi tai yön yli.

filling the mold

Alkuperäisessä reseptissä on glögikastike. Itse tein suolattun kinuskikastikkeen, jonka ohje löytyy tässä alla.

Suolattu kinuskikastike

4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
yksi vaniljatanko
30 g voita
ripaus sormisuolaa

Laita kuohukerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan. Tee viilto vaniljatankoon ja rapsuta veitsen kärjellä vähän siemeniä sisältä ja lisää kattilaan. Anna kinuskin kiehua pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Varo ettei kinuski kiehu yli. Ota pois lämmöltä ja lisää 30 g voita ja sekoita, kunnes se on sulannut ja yhdistynyt kastikkeeseen. Lisää lopuksi ripaus sormisuolaa.

gingerbread icecream and caramel sauce

Oikein ihanaa ja rauhallista joulua teille kaikille!

paperi piparit

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s