Joulun odotusta

juuriselleri remoulade ja savulohi

Viimeisellä kouluviikolla ennen joululomaa lapset heräävät ihan innoissaan. On oman luokan pikkujouluja, keppihevostapahtuma koulussa, lahjojen jakoa taksikuskeille ja opettajille ja läksyjä on vähän vähemmän kuin yleensä. Kotona avataan adventtikalenteria ja lasketaan öitä, äiti ihmettelee, kun aika valuu pois samalla tavalla kuin hiekan jyvät sormien läpi.

Eilen keitin riisipuuroa porkkanalaatikoita varten. Kun lapset tulivat koulusta mainitsin heille, että riisipuuro oli tarkoitettu porkkanalaatikkoihin. Sanoin seuraavaksi lapsille, että käyn nopean vajaan kolmen kilometrin pikalenkin. Olin ollut koko päivän sisällä ja raitisilma houkutteli. Kun tulin takaisin, löysin kattilan jossa näkyi pohja. Ilmeisesti valikoivakuulo oli ollut käytössä. Onneksi sain tehtyä kaksi porkkanalaatikkoa jouluksi riisipuuron jämistä. En osannut olla vihainen. Tämähän on vain elämää ja ihan yhtä hyvin voi tehdä toisenlaisia porkkanalaatikoita. Tapahtuma varmasti jää oman muistojen kätköihin. Tänä vuonna laatikot ovat vähän enemmän porkkana painoitteisia. Voi olla, että tykästytään uuteen reseptiin ja jatkossakin riisipuuron määrä jää vähemmäksi. Usein parhaat reseptit syntyvät vahingossa.

skarppinäkkäri ja juuriselleri remoulade

Tein itsenäisyyspäiväksi näitä savulohi alkupaloja. Löysin reseptin marraskuun lopulla Food Frankly blogista ja ajattelin että se olisi juuri sopiva pikkujouluhin tai vaikka joulupöytään. Usein kun löytää reseptejä ulkomaalaisista blogeista niissä on käytetty herkullisia raaka aineita joita ei helposti löydy suomesta. Ihastuin siksi tähän reseptiin koska kaikki raaka aineet löytyvät helposti kaupan ja oman kaapin hyllystä ja toiseksi se tuo ihanasti juurisellerin esiin.

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty paahdettua sekahiivaleipää jossa on ruista. Ajattelin että hyvä valinta tähän olisi 2013 tähtituote finaalisti skarppinäkkäri jossa on maku sävy paahdetuista siemenistä. Olen hieman muokannut reseptiä, mutta pääset linkistä kurkistamaan alkuperäistä jos haluat.

 

Juuriselleri remoulade savulohen ja skarppinäkkärin kera

 

200 g juuriselleriä, kuorittu ja leikattu ohueksi tikuiksi
puolikkaan sitruunan mehu
4 rkl majoneesia
1 reilu ruokalusikallinen créme fraiche:iä
2-3 tl dijon sinappia
4 tl kapriksia, pilkottu hienoksi (minä käytin noin 4 isoa kaprista pilkottuna)
pieni kourallinen saksanpähkinöitä, karkeana rouheena
pieni nippu tilli, hienoksi pilkottuna + vähän koristeeksi
skarppinäkkäriä
lämmin- tai kylmäsavulohta
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuri

juuriselleri

Kuori ja pilko juuriselleri ohueksi tikuiksi ja sekoita siihen sitruunanmehu. Tämä estää sen tummentumista. Sekoita juurisellerin joukkoon majoneesi, sinappi, tilli, suola ja pippuri. Leikkaa kaprikset hienoksi ja saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää joukkoon. Maista ja lisää enemmän sinappia tai sitruunanmehua oman maun mukaan. Anna vetäytyä noin 20 minuuttia.

Asettele tarjoilu astialle skarppinäkkäri. Laita jokaisen näkkärin päälle reilun lusikallisen juuriselleri remoulade ja sen jälkeen lämmin- tai kylmäsavulohta. Koristele tilillä. Nauti heti.

skarppinäkkäri 2

Mukavaa joulunodotusta!

yhteistyössä Leipomo J. Martin:in kanssa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s