Metsämiehen paluu

Viime viikolla oli metsämiehen nimipäivä. Hän on ollut viime aikoina paljon poissa niin ajattelin vähän yllättää näin jälkikäteen. Tänään on harmaa ja sumuinen päivä. Tien päähän ei näe kunnolla. Toisaalta on lupa pitää kynttilikköä päällä ja koristella maljakko jossa on kippuraisia peikonpähkinäoksia Suomen lipuilla. Huomenna on jo itsenäisyyspäivä.

Metsämies juo joka ilta ison mukillisen kahvia, ja aika usein hän juo kupin myös aamuisin. Ruuasta on tullut meille yhteinen harrastus. Halusin löytää hänelle sen täydellisen kahvikupposen. Metsämies pitää enemmän vaaleammasta paahdota ja ehkä hieman karkeammasta pannujauhotuksesta. Minä itse voin vain ottaa maistiaisen, kun olen niin herkkä kofeiinille. Onneksi tuoksussa ei ole kofeiinia!

huuteinen pelto

Kävin maanantaina Helsingissä ja löysin juuri sopivan lahjan. Kävin Kluuvikadun kahvipaahtamossa, joka on Kauppakeskus Kluuvin ala-kerrassa ja siellä Hiski auttoi valitsemaan sopivan sekoituksen. Siihen tuli Kenialaista Microlot papuja, joka koostuu käsin poimittuista parhaista pavuista, tai toisin sanottua cream of the crop. Mukana oli myös Fair trade papuja Etiopiasta. Pavut paahdettiin paikanpäällä ja siihen meni noin 15 minuuttia aikaa. Eli jos on muita asioita keskustassa, ne voi helposti hoitaa sillä aikaa, kun raa’at vihreät pavut saavat kauniin ruskean värin. Jos kaupunkiin ei selviydy, nettikauppaa pelastaa.

metsämiehen joulupaahto kluuvikadun paahtamoSuomessa sana jenkki on slangi sana, joka tarkoittaa yleisesti Amerikkalaista. Englanniksi Yankee tarkoitta pohjoisen osavaltion asukasta ja viittaa Amerikan sisällisotaan jolloin pohjoiset sotivat etelän osavaltioita vastaan. Myös Amerikan itsenäisyyssodan aikana Britit saattoivat kutsua Amerikkalaisia Yanks tai Yankees. Silloin tämä kutsuma nimi lausuttiin haukkuvasti, mutta jenkit ottivat nimen omakseen ja vielä tänä päivänäkin lapset oppivat laulamaan Yankee Doodle.

Ajattelin, että ehkä tämän kahvin kera voisi maistua aito jenkki jälkiruoka. Tämän resepti on saanut inspiraation bon appétit:in reseptistä. Olen kyllä muuttanut reseptiä, mutta minusta salaisuus hyvään makuun on se, että voi ruskistetaan kevyesti.

tuxedo brownies

Tuxedo Brownies

Minä yleensä teen kaksin kertainen annos jotta se täyttää lasagnevuoan. Alla on tämä isompi annos. Tästä määrästä tulee ison määrän annoksia kun ne leikataan 2cm x 2cm ja ovat täydellistä pikkujoulu purtavaa.

280 g suolatonta voita, leikattu parin sentin kuutioiksi
6.0 dl sokeria
3.5 dl tummaa leivonta kaakaota
2 tl vaniljauutetta tai sokeria
4 tl vettä
1/2 tl merisuolaa
4 kananmunaa
1.6 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
(4 dl saksanpähkinöitä, isona ja karkeana rouheena)

Täyte
200 g tuorejuustoa
200g ricotta- tai marscoponejuustoa
3/4 dl fariinisokeria
1 tsp vaniljauutetta tai sokeria

Vuoraa foliolla lasagnevuoan niin että siihen jää noin 5 sentin reunus. Suihkuta vuokaspray:llä tai sivele öljyllä pullasudilla. Sulata voi paistinpannulla keskilämmöllä ja jatka voin keittämistä niin kauan että kupliminen loppuu siihen alkaa tulla hieman punertavan ruskea sävy. Hämmennä jatkuvasti. Tähän menee noin 5 minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää heti sokeri, kaakao, 2 tl vettä vanilja ja suola. Sekoita yhteen. Anna jäähtyä 5 minuuttia (seos kuuluukin olla vielä kuuma). Lisää kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Kun taikina on paksu ja kiiltävä, lisää vehnäjauho ja sekoita. Sekoita vielä voimakkaasti 60 kertaa. Lisää halutessasi saksanpähkinä rouhe.

Sekoita toisessa pienemmässä kulhossa täytteen aineet yhteen. Kaada puolet taikinasta lasagnevuokaan ja sen päälle täyte. Kaada loput taikinasta täytteen päälle. Paista 160 C asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes hammastikulla koettaessa se tulee puhtaana pois. Anna jäähtyä täysin vuoassa ritilän päällä. Nosta sitten vasta folioreunoista pois vuoasta ja leikkaa pieneksi neliöiksi. Nämä browniet pakastuvat erittäin hyvin.

yhteistyössä Kluuvikadun kahvipaahtamon kanssa.

2 Comments

  1. Loistavaa kahvia! Yksi vika siinä on, jos sitä nyt oikeastaan viaksi voi sanoakaan? Nimittäin tekee mieli keittää toinenkin pannullinen ja taas karkaa kahvin kulutus! Onneksi sitä on vielä jäljellä ja lisääkin saa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s